May alustas valitsuse moodustamist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni endine linnapea ja lahkumiskampaania eestvedaja Boris Johnson (vasakul) ja Suurbritannia peaminister ning jäämise kampaania liider David Cameron
Londoni endine linnapea ja lahkumiskampaania eestvedaja Boris Johnson (vasakul) ja Suurbritannia peaminister ning jäämise kampaania liider David Cameron Foto: AP/Scanpix

Värske Suurbritannia peaminister Theresa May nimetas kolmapäeva õhtul uueks välisministriks Londoni endise linnapea Boris Johnsoni ning nn Brexiti ministriks euroskeptiku David Davise.

«Kuningannal on hea meel nimetada parlamendisaadik Boris Johnson välis- ja rahvaste ühenduse asjade ministriks,» teatas Downing Street avalduses.

Johnson oli üks Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise kampaania eestkõnelejaid. 23. juuni referendumi järel teatas Johnson ootamatult, et ei kandideeri valitsevate konservatiivide liidriks. Aastail 2008-2016 oli ta Londoni linnapea.

Johnsoni roll Suurbritannia ja ELi läbirääkimistel on aga piiratud, sest May lõi n-ö Brexiti kõnelusteks uue ministrikoha.

Lahkumiskõneluste eest Euroopa Liiduga vastutavaks ehk nn Brexiti ministriks sai euroskeptik David Davis.

Välisminister Marina Kaljurand tervitas Londoni endise linnapea Boris Johnsoni määramist Briti välisministriks.

«Palju õnne heale kolleegile Philip Hammondile ja tere tulemast välisministrite klubisse Boris Johnson - ootan teiega kohtumist järgmisel välisasjade nõukogul,» säutsus Kaljurand Twitteris.

Johnsoni välisministriks nimetamine on saanud sotsiaalmeedias rohkelt vastukaja. 

Veel muudatusi

Senise välisministri Philip Hammondi nimetas May rahandusministriks. 2010. aastast ametis olnud rahandusminister George Osborne lahkus valitsusest.

Vastne peaminister otsustas jätta kaitseministriks Michael Falloni. Mayst vabanenud siseministri ametikoha täidab senine energeetika- ja kliimamuutuste minister Ambed Rudd.

May otsustas luua valitsuses ka väliskaubandusagentuuri, mida asub juhtima endine kaitseminister Liam Fox.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles