Uuring: Politsei tulistab suurema tõenäosusega valgeid, mitte mustanahalisi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

USA-s avaldati poleemikat tekitanud uurimus, milles väidetakse, et politsei tulistab suurema tõenäosusega valgeid, mitte mustanahalisi või latiinosid, vahendab The Washington Post.

Ühiskonnateadlane Roland Feyer Jr. on avaldanud oma värske uurimuse eelvaate, milles väidab, et Ameerika Ühendriikides hukkub politsei kuuli läbi statistiliselt enam valgeid kui mõne muu nahavärviga inimesi. Samas näitab uuring, et politseivägivald on siiski tavalisem latiinode ja mustanahaliste suhtes, isegi, kui need isikud on politsei suhtes koostööaltid.

Fyeri sõnul esineb korrakaitses tõsiseid rassilisi eelarvamusi, mis avaldavad mitmel moel ühiskondlikult kahjulikku mõju, mõjutades avalikkuse suhtumist politseisse ning viies noori enam kuritegelikule teele.

Mõned ühiskonnateadlased on asunud raportit kritiseerima, väites, et Fryeri töö ei ole kaasanud piisavalt võrdlevat materjali musta- ja valge nahavärviga isikuid puudutavates juhtumites.

Vaatamata kitsavõitu võrdlusmaterjalile, on tegemist siiski ühe kõige põhjalikuma uuringuga, mis politseitulistamisest tehtud.

Fryer viis oma uurimuse läbi Houstonis, kus lisaks andmete kogumisele saatis ta ka politseid tööülesannetel ning läbis ka ise korrakaitsekursused. Pole selge, kas uurimuse tulemusi saab üldistatult kasutada ka teiste piirkondade iseloomustamiseks.

Varem on Freyer avaldanud samuti poleemilise uurimuse, milles väidab, et kõrgema keskmise hindega mustanahalistel õpilastel on mustanahaliste eakaaslaste seas vähem sõpru, kui neil, kelle keskmine hinne on madal. Valgenahaliste laste puhul sellist korrelatsiooni ei esinenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles