Stoicescu: Nice'i rünnak oli ilmselt ettekavatsetud (3)

Karl Oskar Villsaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Stoicescu
Kalev Stoicescu Foto: RKK

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (ICDS) teadur ja julgeoleku ekspert Kalev Stoicescu arvas, et rünnak oli ettekavatsetud ning toimepanija on vähemalt ideoloogiliselt ISga seotud.

«Kuigi Nice'i terroriakti eest Islamiriik ehk IS ei ole vastustust võtnud, ei ole ilmselt põhjust kahelda, et see on nendega seotud. Sellele viitas ka prantsuse president Hollande oma varahommikuses kõnes, kui ta pöördus prantsusmaa rahva poole teatades ühtlasi, et prantsusmaa kindlasti suurendab oma sõjalist jõupingitust Süürias ja Iraagis,» ütles Stoicescu Postimehele.

Veel ütles teadur, et paralleelselt käivad läbirääkimised USA ja Venemaa vahel ning välisminister John Kerry on Moskvas. Sellest ei teata veel väga palju, kuid ilmselt lepitakse kokku midagi võimalikust koostööst ISISe vastu sõdimisel Süürias.

«Tundub, et suurriigid on oma jõud nüüd koondamas, et sellele kurjuse pesale lõppu teha. ISISe füüsilise eksisteerimise päevad, nädalad või kuud on võib-olla loetud,» ütles ta.

Teadur rõhutas, et igapäevaselt teevad Prantsusmaal ja mujal Euroopas tuhanded inimesed tööd, et ära hoida neid terrori rünnakuid. Alustades luurest, infokogumisest, analüüsist, jälitusest kuni tänavatel patrullimiseni välja.

«Politseinike ja sõjaväelaste poolt ja ära hoitud terrorirünnakud suuri pealkirju ei tekita ega suurt tähelepanu ei saavuta, sest midagi suurt niiöelda ju ei juhtu, lihtsalt kahlusalused peetakse kinni. Aga nagu me näeme 100-protsendiliselt ei õnnestu vist kunagi neid ekstremiste peatada, enne kui nad oma terroriakti toime panevad,» arvas ta.

Eilne rünnak oli Stoicescu sõnul ilmselt ettekavatsetud, kuna rahvaarv oli Nice'is suur ja pidustused 14. juuli puhul tõid sinna veel eriti palju rahvast juurde.

Eriolukorda vähemalt Nice provintsis tema sõnul kindlasti pikendatakse ja suuremad prantsuse sisejulgeoleku operatsioonid viiakse kõrgemale tasemele.

Küsides temalt, et kas tegu võis olla üksiküritajaga, arvas Stoicescu, et see võis nii olla. Isegi kui ta ei olnud otseselt ega praktiliselt ISga seotud, oli ta neist ideoloogiliselt inspireeritud.

Lõpetuseks arvas Kalev Stoicescu: «Kõigepealt tuleb Islamiriigist jagu saada Süürias ja Iraagis, et terroristidel ei oleks niiöelda tugipunkti olemas ja samuti tuleb tegeleda potentsiaalsete terroristidega Euroopas».

Tema sõnul ei ole neid mitte sadu vaid tuhandeid, aga neid kõiki jälgitakse suuremal või vähemal määral. Väidetavalt on pikad nimekirjad, kus isikud on erinevate ohutasemetega märgitud. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles