Kes on Türgi riigipöördekatses süüdistatav Fethullah Gülen?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fethullah Gülen.
Fethullah Gülen. Foto: AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan väidab, et sõjaväelise vandenõu taga tema võimult kõrvaldamiseks seisab Fethullah Gülen – tema Ameerika Ühendriikides eksiilis elav kauaaegne rivaal.

Eile õhtuse riigipöördekatse ajal mida osad on nimetanud juba ka president Erdoğani enda orkestreeritud lavastuseks – teatasid valitsuse esindajad, et 75-aastase Güleni käsi on otseselt mängus. Ta tegevat salaja koostööd teatud fraktsioonidega Türgi sõjaväes. 

Gülen juhib populaarset rahvaliikumist nimega Hizmet. Rühmitise täpne filosoofia on ebaselge, kuid seda on kirjeldatud kui segu mõõdukast islamist ja majanduslikust liberalismist. Samuti on märgitud, et liikumisel on küljes poolreligioosne ja kultuslik maik.

Hizmeti tegevusala ulatub üle maailma, kus see on asutanud erinevaid ärisid, koole ja mõttekodasid. Ideoloogiliselt paigutatakse rühmitist kuhugi konflikti kahe peamise osapoole vahele: ühel pool asub Erdoğan ja tema islamistlik võimupartei Õigluse ja Arengu Partei, teisel ilmaliku suunitlusega sõjaväelased.

Konkurents Erdoğani ja Güleni vahel on pikaajaline. Aastal 2013 süüdistas president väidetavalt Türgi kohtusüsteemi imbunud Hizmeti liikmeid selles, et need alustasid korruptsioonialast uurimist tema toetajate suhtes. Järgnes puhastuslaine arvatavate Güleni toetajate likvideerimiseks ühiskonna võtmepositsioonidelt.

Tema kriitikud viitavad ka 1999. aastat pärit videole, kus Gülen õpetab oma järgijaid: nad peavad infiltreeruma Türgi ühiskonda. «Te peate liikuma mööda süsteemi artereid, ilma et keegi märkaks teie olemasolu,» võib kuulda türklast juhendamas. Hiljem väitis Gülen, et salvestist oli võltsitud.

Gülen ise emigreerus Ameerika Ühendriikidesse juba sajandivahetuse paiku, niinimetatud rohelise kaardi sai ta aastal 2001.

Hizmeti Ameerika Ühendriikides asuv haru nimetas Erdoğani süüdistusi valedeks ja vastutustundetuiks. «Rohkem kui 40 aastat on Fethullah Gülen ja Hizmet näidanud oma pühendumust rahule ja demokraatiale,» seisab grupi avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles