Kerry: väited USA toetusest Türgi riigipöördekatsele on täiesti väärad (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry
USA välisminister John Kerry Foto: AFP/SCANPIX

USA välisminister John Kerry helistas laupäeval oma Türgi kolleegile, et pakkuda Ühendriikide toetust pärast ebaõnnestunud riigipöördekatset, kuid ka protestida väidete üle, et Washington oli seda toetanud.

USA oli kiire riigipööret hukka mõistma ja kinnitama toetust president Recep Tayyip Erdoğani valitsusele.

Mõned Türgi ametnikud on väidetavalt vihjanud, et USA oli varjatult sümpaatiat avaldanud võimu haarata püüdnud sõjaväelastele. Kerry tõrjus selle kategooriliselt.

Välisministeeriumi kõneisik John Kirby ütles, et Kerry oli helistanud Türgi välisministrile Mevlüt Çavuşoğlule teist päeva järjest, lubades USA abi riigipöördekatse uurimisel.

"Ta tegi selgeks, et USA on valmis andma Türgi võimudele abi selle uurimise läbiviimisel, kuid et avalikud väited USA rollist ebaõnnestunud riigipöördekatses on täiesti valed ja kahjulikud meie kahepoolsetele suhetele," ütles Kirby Kerry telefonivestluse kohta.

Türgi tööminister Suleyman Soylu oli varem väidetavalt vihjanud, et USA oli toimunu taga.

Erdoğan süüdistas katses riiki pöörata USA-s elavat Türgi vaimulikku Fethullah Güleni ja tema toetajaid Türgis. Gülen eitas seotust riigipöördekatsega ja mõistis selle teravalt hukka.

Kerry ütles varem laupäeval, et Ühendriigid kaaluvad nõuet paguluses elava Güleni väljaandmiseks, kui Ankara selle esitab. Ent Kerry lisas, et Türgi valitsus peab selleks ette näitama kindlad tõendid Güleni seotuse kohta riigipöördekatsega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles