Kaljurand kõneles Türgi välisministriga riigipöördekatsest Türgis (5)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi armee teatas reede hilisõhtul võimu haaramisest riigis.
Türgi armee teatas reede hilisõhtul võimu haaramisest riigis. Foto: SCANPIX

Välisminister Marina Kaljurand rääkis eile õhtul telefoni teel Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğluga Türgis toimunud riigipöördekatsest.

Kaljurand rõhutas, et mõistab riigipöördekatse hukka ja avaldas kahetsust, et sündmused nõudsid ka suure arvu inimelusid. Välisminister avaldas lootust, et Türgi suudab põhiseadusliku korra taastada kiiresti ja rahumeelselt. Kaljuranna sõnul on oluline, et uurimine ja õigusemõistmine toimuksid täielikult kooskõlas õigusriigi põhimõtetega, teatas välisministeerium. Samuti räägiti Türgi ja Euroopa Liidu suhetest, sealhulgas viisavabaduse saavutamise tingimuste täitmisest. Selles kontekstis lubas Kaljurand Euroopa Nõukogu eesistujana toetada Euroopa Nõukogu tegevust Türgi terrorismivastase võitluse alase seadusandluse analüüsimisel.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu tänas Kaljuranda solidaarsuse eest ja kinnitas omakorda, et praegusel hetkel on kõige tähtsam tagada julgeolek ja teha kõik selleks, et taolised sündmused ei saaks enam korduda.

Esmaspäeval toimuval Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel arutatakse lisaks muudele teemadele ka terrorismiakti Nice’is ja olukorda Türgis.

  • Türgi riigipöördekatses sai viimastel andmetel surma 265 inimest, kellest 161 olid tsiviilisikud ja ülejäänud riigipöördekatses osalenud.
  • Türgi peaminister Binaldi Yildirim kinnitas, et riigipöördekatse nurjus ja lubas raskeid karistusi neile, kes sellega seotud olid.
  • Eilse päeva jooksul võeti vahi alla ligi 3000 riigipöördekatsega seotud sõjaväelast. Nende seas peeti kinni kaks relvajõudude tippkindralit - kolmanda armee juhataja kindral Erdal Oztürk, teise armee juhataja Adem Huduti ja veel kaks selle brigaadikindralit.
  • Ametist vabastati terve hulk kohtunikke ja prokuröre (erinevatel andmetel sadu kuni tuhandeid).
  • Kreekas maandus Türgi relvajõudude kopter, mille pardal olnud kaheksa meest palusid asüüli, Türgi kutsus Kreekat riigipöörajaid välja andma.
  • Türgi võimud sulgesid pärast riigipöördekatset julgeolekumeetmena Adana provintsis asuva Incirliki õhujõudude baasi. Sel põhjusel peatas USA sõjavägi õhurünnakud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) positsioonidele Süürias ja Iraagis.
  • Riigipöördekatse ajal baasidest lahkunud viis sõjalaeva naasesid sinna
  • Türgi neli peamist parteid mõistsid Ankaras erakorralisel istungil riigipöördekatse hukka. 
  • Türgi President Erdoğan kutsus USA-d üles välja andma Ühendriikides paguluses elavat Türgi vaimulikku Fethullah Gülenit. President on Gülenit ja tema toetajaid süüdistanud katses riiki pöörata, ent vaimulik eitab seotust riigipöördekatsega ega pea võimatuks, et tegu oli lavastusega. Mitmed poliitikavaatlejad ja kohalikud on sama arvanud.
  • Eilse päeva jooksul kinnitasid valitsuse liikmed, et riigipöördekatse on ära hoitud ja kõik piirkonnad valitsuse kontrolli all, ent valitsuse toetajatel soovitati siiski tänavatele tulla. Tuhanded inimesed tulidki, kuid siiani on kõik rahumeelselt kulgenud.
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles