Riigipöördekatses osalejatel oli Erdoğan sihikul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türklased rahvuslippudega.
Türklased rahvuslippudega. Foto: SCANPIX

Türgi riigpöördekatse korraldajatel oli president Tayyip Erdoğani lennuk sihikul, kuid selle pihta ei tulistatud, vahendab endise ohvitseri sõnu The Independent.

President Erdoğan oli reedel õhtul naasmas puhkuselt Marmarise kuurordist. Samal ajal üritas osa Türgi armeest korraldada riigipööret.

«Vähemalt kaks F-16 hävitajat kimbutasid Erdoğani lennukit ajal, mil ta reisis Istanbuli. Erdoğani lennuk ja kaks seda saatnud hävitajat olid sihikul. See on müsteerium, miks nad ei tulistanud,» lausus endine ohvitser.   

Kõrge ametnik kinnitas: «Kaks mässajate käsutuses olnud F-16 hävitajat tegid Erdoğani Gulfstream IV suhtes agressiivseid manöövreid.» Teine ametnik kinnitas, et presidendi lennukil oli õhus «probleeme».

Pärast ebaõnnestunud riigipöördekatset on president Erdoğan ja valitsus hakanud riigipea tagalat kindlustama. Kinni on peetud rohkem kui 7500 inimest, kelle hulgas on umbes 6000 sõjaväelast.

Vandenõuteoreetikud on väitnud, et riigipöördekatse oli lavastatud. Sündmust on võrreldud ka 1933. aasta tulekahjuga Saksamaa riigipäevahoones, mille järel alustas Adolf Hitler massiliselt oma vastaste arreteerimist ja kõrvaldamist. Arvatakse, et ka Erdoğan võib nurjunud riigipöördekatset ära kasutada, et vabaneda poliitilistest konkurentidest.

Mõne arreteeritud sõduri sõnul ei olnud nad teadlikud, et nad võtavad osa riigipöördekatsest, nende arvates oli tegu kõigest õppustega.

Euroopa Liidu ja Türgi vaheliste läbirääkimistega tegelev Johannes Hahn on öelnud: «Paistab, et vahistatud inimeste nimekiri oli juba enne riigipöördekatset valmis mõeldud. Nimekirjad on kättesaadavad. See näitab, et vahistamised olid ettekavatsetud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles