Euroopa Liit soovib Türgis näha ausat kohtumõistmist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu Nõukogu kutsus Türgit üles riigipöördekatsega seotud isikute üle ausalt kohut pidama ja inimõigusi arvesse võtma.

Täna avaldatud piltidel võis näha mitmeid kinnipeetuid, kellele oli tekitatud kehavigastusi, mis viitas vangide halvale kohtlemisele. Autoritaarsete meetodite poolest tuntud president Tayyip Erdogan lausus pärast nurjunud riigipööret, et Türgis võidakse taastada surmanuhtlus.    

Euroopa Liidu Nõukogu mõistis selle idee hukka ja soovis, et Türgi lahendaks konflikti Euroopa Liidu põhimõtteid ja inimõigusi silmas pidades. Samuti on öeldud, et surmanuhtluse taastamise puhul oleks Türgi Euroopa Liidu liikmelisus päevakorrast maas.

Nõukogu kutsus Türgit üles seadust järgides rahu taastama ja rõhutas demokraatia olulisust. «Türgi on Euroopa Liidu kandidaatriik ja oluline partner. Euroopa Liit on huvitatud koostööst demokraatliku ja stabiilse Türgiga, et vastu minna ühistele väljakutsetele,» seisis Euroopa Liidu Nõukogu poolt avaldatud teates.

Osa Türgi armeest üritas reede hilisõhtul ja laupäeva varahommikul haarata kontrolli riigi üle ning president Erdogani kukutada. Vahistatud on rohkem kui 7500 inimest, kellest ligikaudu 6000 on sõjaväelased. Riigipöördekatse käigus sai praegustel andmetel surma 294 inimest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles