USAs Clevelandis algab vabariiklaste parteikonvent

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs Clevelandis algab vabariiklaste parteikonvent
USAs Clevelandis algab vabariiklaste parteikonvent Foto: SCANPIX

USAs Clevelandis algab esmaspäeval vabariiklaste parteikonvent, millelt oodatakse erakonna eelvalimised võitnud kinnisvaramagnaat Donald Trumpi kinnitamist partei presidendikandidaadiks.

Neli päeva kestva kongressi avaõhtul on oodatuim sündmus Donald Trumpi abikaasa Melania Trumpi kõne.

Trump ütles esmaspäeval telekanalile Fox News, et tema naine räägib oma armastusest riigi vastu, ja lubas kongressi avapäeval kohal olla. Trump ise esineb kongressil kõnega neljapäeval.

Kongressi avaõhtu üks teemasid on sisejulgeolek ning temaatilise kõnega esineb New Yorgi endine vabariiklasest linnapea Rudy Giuliani.

Ühendriikides on pinged haripunktis seoses viimaste nädalate rassilise politseivägivalla ning politseinike tapmise juhtumitega.

Ehkki president Barack Obama on kutsunud ameeriklasi mõõdukamale sõnakasutusele ja näitama suuremat ühist kindlameelsust, keskendub Trump hoopis lõhede esiletõstmisele.

«Me üritame võidelda ISISega, aga meie oma inimesed tapavad nüüd meie politseid,» säutsus Trump pärast kolme politseiniku tapmist Baton Rouge'is. «Meie riik on lõhenenud ja kontrolli alt väljas. Maailm jälgib.»

«Me peame selles riigis korra ja seaduse taas maksma panema, meeldigu see meile või mitte,» ütles ärimagnaat Fox Newsile, kurtes halvenevate rassisuhete üle riigis.

Vabariiklaste kongressi varjutavad erakonnasisesed pinged. Paljud nimekad vabariiklased keelduvad Trumpi erakonna presidendikandidaadina toetamast ja on otsustanud kongressilt eemale jääda. Teiste seas ei osale kongressil ükski Bushi poliitklanni liige, endine presidendikandidaat Mitt Romney, senati relvateenistuste komitee esimees John McCain ja Trumpi vastu kandideerinud Ohio kuberner John Kasich.

Demokraadid kinnitavad järgmisel nädalal peetaval kongressil presidendikandidaadiks eksvälisminister Hillary Clintoni.

USA presidendivalimised peetakse 8. novembril ning uus president astub ametisse 2017. aasta 20. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles