Briti parlament toetas tuumaheidutuse kaasajastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumarelvavastane meeleavaldus Briti parlamendi ees.
Tuumarelvavastane meeleavaldus Briti parlamendi ees. Foto: AFP / Scanpix

Briti parlament langetas esmaspäeval ülekaaluka häälteenamusega otsuse vahetada välja vananenud allveelaevad, mis kannavad riigi tuumaarsenali.

Theresa May ütles oma esimeses pöördumises parlamendi poole peaministrina, et tuumaoht maailmas on kasvanud ja oleks äärmiselt vastutustundetu tuumaheidutusest loobuda.

Otsuse poolt hääletas pärast kuus tundi kestnud debatti 472 ja vastu 117 seadusandjat. Otsust toetas ka 138 leiboristi ehk üle 70 protsendi hääletusel osalenud Tööpartei liikmetest. Seda erakonna juhi Jeremy Corbyni vastuseisust hoolimata.

May viitas oma kõnes Venemaa agressiivsusele ja Põhja-Korea tuumaambitsioonidele kui tõendile, et tuumaoht ei ole kusagile kadunud, vaid pigem kasvanud.

Nelja Trident-tüüpi tuumarakettidega relvastatud Vanguard-klassi allveelaeva väljavahetamine nn Successor-klassi laevadega läheb maksma 41 miljardit naela. Neist esimene on kavas teenistusse võtta 2030. aastate algul.

Tuumarelva kandvad allveelaevad paiknevad alaliselt Šotimaal, mille valitsus kaalub teise iseseisvusreferendumi korraldamist pärast seda, kui britid otsustasid 23. juunil hääletada Euroopa Liidust lahkumise poolt.

Üks neljast allveelaevast patrullib alaliselt maailmameredes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles