Peaminister: Türgi esitas USA-le toimikud Güleni väljaandmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Binali Yıldırım.
Türgi peaminister Binali Yıldırım. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi peaministri Binali Yıldırımi sõnul on Ankara saatnud Washingtonile toimikud Ühendriikides elava vaimuliku Fethullah Güleni väidetavast seotusest nurjunud riigipöördega.

«Oleme saatnud Ühendriikidesse terrorijuhi väljaandmiseks neli toimikut. Me esitame neile rohkem tõendeid, kui nad seda soovivad,» ütles Yıldırım parlamendis.

Türgi on asunud laupäeval maha surutud mässuliste sõjaväelaste putšikatse järel puhastama riigistruktuure USA-s elava vaimuliku Fethullah Güleni väidetavatest toetajatest.

Gülen on elanud Ühendriikides alates 1999. aastast ning eitanud igasugust seotust nurjunud riigipöördega.

Türgi peaminister kutsus kõnes oma erakonnale Õigluse ja Arengu Partei (AKP) USA-d loobuma selle reeturi kaitsmisest.

«Meil pole putši allika suhtes kahtlusi. See on kristallselge,» lausus Yıldırım. «Me teame, kes selle korraldas ja seda juhtis,» ütles peaminister Güleni terrorirühmitusele viidates.

Putši käigus hukkus üle 300 inimese. Türgi võimud on vahistanud üle 7500 inimese ning vallandanud üle 9000 ametniku.

USA välisminister John Kerry on öelnud, et Ühendriigid kaaluvad Güleni väljaandmist, kui Türgi esitab tõendid vaimuliku seotuse kohta putšiga.

Yıldırım alustas kõnet demokraatia märtrite mälestamisega ning nimetas parlamenti veteraniks, kuna parlamendihoone sai putšiööl õhurünnakutes tõsiselt kahjustada.

«15. juuli näitas, et tankide jõud jäi rahva võimule alla. See riik ammutab tugevust rahvast, mitte tankidest,» lausus ta.

Yıldırımi sõnul on Türgi parlament näinud piisavalt riigipöördeid, ent tegemist on esimese korraga, mil parlamenti on pommitatud.

«Ühelgi varasemal korral pole putšistid suunanud relvi rahva poole ja pommitanud oma rahvast,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles