Türgi riigipöördekatse järel jagati ohtralt võltspilte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal Taksimi väljakule kogunenud rahvas lehvitamas Türgi lippe.
Eelmisel nädalal Taksimi väljakule kogunenud rahvas lehvitamas Türgi lippe. Foto: Emrah Gurel/AP

Üks Türgi juhtivaid fakti kontrollijaid, ajakirjanik Mehmet Atacan Foca leidis mitmeid võltsitud pilte, mis eelmisel nädalavahetusel pärast riigipööret sotsiaalmeedias levisid.

Üle 6000 Türgi sõjaväe- ning kohtuvõimu esindajat on arreteeritud pärast seda, kui eelmisel reedel üritas sõjavägi riigis võimu haarata. Välisministeeriumi andmeil suri rohkem kui 290 inimest, kellest 100 olid mässulised ning üle 1400 inimese said riigipöördekatse käigus vigastada, kirjutab France 24.

Foca poolt leitud võltspiltide seas esines pilte nii Egiptuse revolutsiooni päevilt 2011. aastal, Gaza sektori pommitamisest Iisraeli võimude poolt, Süüria kodusõjast ja isegi helikopteriõnnetusest Koreas.

Allpool olevat videot kasutas isegi CNN Türgi demonstreerimaks rünnakuid Ankara politseijaoskonnale. Tegelikult on järgnev video filmitud 2014. aastal Gazas ja videos ründavad Iisraeli väed Palestiina meediakeskust.

Samuti levitati Donald Trumpi paroodiakonto alt tehtud säutsu, mida paljud pidasid USA vabariiklaste presidendikandidaadi päris arvamuseks.

Nii paljude erinevate võltspiltide levimisel tekib inimestel kahtlus igasuguse fotomaterjali ees. Mõnikord võivad arvatavad võltspildid aga tõesed olla. Nädalavahetusel ringles internetis pilt ühe sõduri lintšimisest Bosporuse sillal, mida peeti võltsiks ning osade andmete kohaselt oli tegu autoõnnetusega 2006. aastast.

Foca uuris kõiki 2006. aasta autoõnnetusi ning ei leidnud sarnast pilti, mis võib viidata sõduri tapmisest levinud materjalide tõelisusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles