USA pakkus veelkord abi Türgi riigipöördekatse uurimisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaministri Binali Yıldırımi sõnul on Ankara saatnud Washingtonile toimikud Ühendriikides elava vaimuliku Fethullah Güleni väidetavast seotusest nurjunud riigipöördega.
Türgi peaministri Binali Yıldırımi sõnul on Ankara saatnud Washingtonile toimikud Ühendriikides elava vaimuliku Fethullah Güleni väidetavast seotusest nurjunud riigipöördega. Foto: THOMAS URBAIN/AFP

USA president Barack Obama pakkus oma Türgi kolleegile Recep Tayyip Erdoganile teisipäeval veelkord abi eelmise nädala riigipöördekatse uurimisel, teatas Valge Maja.

"Obama mõistis Erdoganiga peetud telefonivestluses hukka vägivalla ja kutsus üles uurimisele, mis tugevdaks üldsuse usku demokraatlikesse väärtustesse ja institutsioonidesse ning seaduslikku korda," märgiti teadaandes.

"President Obama tegi selgeks, et Ühendriigid on valmis Türgi võimuesindajaid abistama riigipöördekatse uurimisel," lisati Valge Maja avalduses.

Türgi peaministri Binali Yıldırımi sõnul on Ankara saatnud Washingtonile toimikud Ühendriikides elava vaimuliku Fethullah Güleni väidetavast seotusest nurjunud riigipöördega.

"Oleme saatnud Ühendriikidesse terrorijuhi väljaandmiseks neli toimikut. Me esitame neile rohkem tõendeid, kui nad seda soovivad," ütles Yıldırım parlamendis.

Türgi on asunud laupäeval maha surutud mässuliste sõjaväelaste putšikatse järel puhastama riigistruktuure USA-s elava vaimuliku Fethullah Güleni väidetavatest toetajatest.

Gülen on elanud Ühendriikides alates 1999. aastast ning eitanud igasugust seotust nurjunud riigipöördega.

Putši käigus hukkus üle 300 inimese. Türgi võimud on vahistanud üle 7500 inimese ning vallandanud üle 9000 ametniku. Türgi võimud tühistasid teisipäeval kõik Güleniga seotud telekanalite ja raadiojaamade litsentsid.

USA välisminister John Kerry on öelnud, et Ühendriigid kaaluvad Güleni väljaandmist, kui Türgi esitab tõendid vaimuliku seotuse kohta putšiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles