IMF: emigratsioon Ida-Euroopast kahjustab regiooni SKT-d (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline Valuutafondi tegevdirektor Christine Lagarde.
Rahvusvaheline Valuutafondi tegevdirektor Christine Lagarde. Foto: Cliff Owen/AP/Scanpix

Massiline ränne Ida-Euroopast rikkamatesse riikidesse on olnud kasulik sihtriikide jaoks, kuid piiranud kasvu migrantide päritoluriikides, teatas täna Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

Ligi 20 miljonit inimest on Ida-Euroopast lahkunud viimase veerandsajandi jooksul, seisis IMF-i mitteametlikus avalduses.

«Seoses märkimisväärse arvu kutseoskustega emigrantidega on see olnud kasulik vastuvõtjariikidele ELis ning seetõttu ELi jaoks üleüldse,» seisis raportis.

«Tööjõu väljavool vähendab tavaliselt lähteriikide SKT-d elaniku kohta ning selle mõju sõltub migrantide vanusest ja oskustest,» kirjutas Valuutafond.

Kui poleks olnud massirännet Kesk- ja Kagu-Euroopast aastail 1995-2012, oleks selle regiooni SKT kasvanud seitsme protsendi võrra.

Samuti mõjutab kõrgharitud isikute lahkumine progressi ning innovatsiooni pidurdumist mahajäetud ühiskondades.

Migrantide tagasi kodumaale saadetud raha võib mingil määral minimeerida massirände negatiivseid mõjusid, kirjutas IMF, kelle sõnul võib see olla aga demotiveeriv neile, kellele raha saadetakse.

Kõige rohkem puudutab massiränne tulevikus Balti riike, samuti Bulgaariat ja Rumeeniat, kui prognoos migratsiooni kohta 2016. kuni 2030. aastani peab paika, lisati.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles