Süüria opositsioon nõuab liitlaste õhurünnakute peatamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnakud tabasid kolmapäeval Süürias ka Idlibi linna.
Õhurünnakud tabasid kolmapäeval Süürias ka Idlibi linna. Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS

Süüria opositsioon nõudis kolmapäeval, et USA juhitud koalitsiooniväed peataksid õhulöögid sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) positsioonide pihta seoses tsiviilohvrite suure hulgaga.

Rahvusliku Koalitsiooni president Anas al-Abdah nõudis kirjas liitlasvägede välisministritele "sõjaväeoperatsioonide viivitamatut peatamist Süürias", et oleks võimalik uurida juhtumeid, kus surma on saanud suurel arvul tsiviilelanikke.

Süürias sai teisipäeval pühasõdalaste käes oleva Al-Tukhari küla lähistel USA juhitava koalitsiooni õhurünnakutes surma vähemalt 56 tsiviilisikut, kelle seas 11 last.

Al-Abdah mõistis veresauna karmisõnaliselt hukka ja kinnitas veelkord, et peab "nende kuritegude" eest vastutavaks koalitsioonivägesid

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastane koalitsioon eesotsas USA-ga arutab kolmapäeval ja neljapäeval kaks aastat kestnud sõda, mille käigus ei ole seni õnnestunud pühasõdalaste rühmitust purustada. Ehkki IS on kaotanud Iraagis ja Süürias suure osa vallutatud aladest, on rühmitus vastanud viimasel ajal terrorirünnakutega Nice'is, Istanbulis, Bagdadis ja Dhakas, milles on hukkunud ja vigastada saanud sadu inimesi.

Washingtoni hinnangul on IS kaotanud Iraagis ligi 50 ja Süürias 20-30 protsenti 2014. aasta vallutatud aladest.

Koalitsioon loodab hoogustada sõjategevust Mosuli tagasivallutamiseks IS-ilt Iraagis ja Raqqa hõivamiseks rühmituse käest Süürias, ent vähesed usuvad, et see juhtub enne Obama ametist lahkumist jaanuaris.

Koalitsioon arutab ka IS-i järgse perioodiga seonduvat, eriti Iraagi ülesehitamist. Kolmapäeval korraldatakse kohtumise raames Iraagi doonorkonverents. USA, Jaapan, Kanada, Saksamaa, Holland ja Kuveit loodavad saada üritusel kahe miljardi dollari väärtuses abilubadusi Iraagile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles