Kerry kinnitas USA pühendumust NATO-liitlaste kaitsmisele (3)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry pressikonverentsil välisministeeriumis.
USA välisminister John Kerry pressikonverentsil välisministeeriumis. Foto: AFP/SCANPIX

USA välisminister John Kerry kinnitas neljapäeval Washingtoni lubadust kaitsta NATO-liitlasi.

USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump seadis kolmapäeval usutluses päevalehele New York Times kahtluse alla NATO kollektiivkaitse klausli artikkel 5 kehtivuse. Trumpi sõnul otsustab ta liitlaste kaitsmise sõltuvalt sellest, kuidas nad on täitnud oma kohustusi Ühendriikide ees.

Kerry ütles pressikonverentsil, mille teemaks oli äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastane võitlus, et ei kavatse presidendivalimistesse sekkuda.

"Aga lubage mul korrata USA poliitikat NATO suhtes, sest ma tahan, et meie positsioon oleks meie NATO-partneritele selge," sõnas välisminister.

"See administratsioon, nagu iga eelnev vabariiklaste või demokraatide valitsus alates 1949. aastast, on täielikult pühendunud NATO alliansile ja meie julgeolekukohustustele artikkel 5 alusel, mis on meie liikmesuse ja partnerluse aluspõhi NATO-ga," lausus Kerry.

Põhja-Atlandi lepingu artikkel 5 alusel peavad NATO liikmesriigid rünnakut ühe liikme vastu rünnakuks kõigile ja lubavad üheskoos ohule vastu astuda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles