Trump lubas taastada USA-s korra ja turvalisuse

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump.
Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump. Foto: Scanpix/AP

Ärimagnaat Donald Trump nõustus neljapäeval ametlikult saama vabariiklaste presidendikandidaadiks eelseisvatel USA presidendivalimistel, parteikongressile peetud kõnes lubas ta taastada riigis korra ja turvalisuse.

"Nõustun alandlikult ja tänulikult vastu võtma teie nominatsiooni USA presidendiks," ütles Trump Clevelandis vabariiklaste parteikongressil.

"Koos tüürime meie partei tagasi Valgesse Majja," lausus ta. "Mul on teile kõigile sõnum: kuritegevus ja vägivald, mis täna meie riiki vaevab, saab peagi lõpu. Alates 2017. aasta 20. jaanuarist taastatakse turvalisus," lubas miljardär kõnet alustades.

Kinnisvaramagnaadi sõnul kujutavad 180 000 ebaseaduslikult Ühendriikides viibivat inimest endast riigile julgeolekuohtu.

Presidendiks valituks osutumise korral lubas ta juhtida "seaduse ja korra" riiki. "Rünnakud politsei vastu ning terrorism meie linnades ohustavad meie eluviisi," ütles Trump.

Vabariiklaste presidendikandidaat lubas asetada presidendiks saades oma välispoliitika keskmesse USA ja ameeriklased. "Meie ja minu vastaste plaani tähtsaim erinevus seisneb selles, et meie plaan asetab Ameerika esikohale. Meie kreedoks saab amerikanism, mitte globalism," kuulutas Trump.

"Taas kord seatakse esiplaanile ameerika rahvas," sõnas ta.

Trump taunis demokraatide tõenäolise presidendikandidaadi Hillary Clintoni "surma ja terrorismi" pärandit. Ta süüdistas Clintonit äärmusrühmituse Islamiriik (IS) esiletõusus ning kaose külvamises Iraagis, Liibüas, Süürias ja Egiptuses.

Lisaks taunis miljardär president Barack Obama valitsuse tuumalepet Iraaniga.

"Mida tõi kaasa neli aastat Hillary Clintonit? ISIS on levinud üle kogu regiooni ja maailma. Liibüa on varemetes ja meie suursaadik ja tema personal jäeti abitult surema," ütles Trump.

"See on Hillary Clintoni pärand: surm, häving, terrorism ja nõrkus," sõnas vabariiklaste presidendikandidaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles