Aeg ei paranda kõiki haavu: viis aastat Norra tragöödiast

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Viis aastat peale Oslo rünnakuid ja Utoya massimõrva, mis nõudsid 77 inimelu, on vägivald Euroopa ühiskonnale ja valitsustele jätkuvaks väljakutseks,» sõnas tänasel mälestustseremoonial Norra endine peaminister ja praegune Euroopa Nõukogu peasekretär Thorbjørn Jagland. 

Paremäärmuslasest massimõrvar  jahtis oma saarel lõksus olnud ohvreid tund ja 15 minutit. 0,12 ruutkilomeetrist Utoyat ümbritses külm vesi, kauguses nähtav maismaa ja pääsemine. Enne saarerünnakut oli terrorist paigutanud pommi ka valitsusehoone juurde Norra pealinnas, Oslos, mis tappis veel 8 inimest.

Järgnev video mälestab kõiki Utoya saarel terrorirünnakus hukkunuid.

Utoya saare kõrgeimas punktis asuval väikesel välul, asub kolme suure männi küljest laskuv suur terasest ring, millele on lõigatud kõigi hukkunute nimed ja vanused. Keegi ei tule esimesena ja keegi ei jää viimaseks.

Ringi all asuvale alale on istutatud lilled, mis meelitavad ligi liblikaid. Kui saarele laskub udu, kondenseerub see ringile ja mälestusmärk justkui nutab.

Koha pakkus välja oma 19-aastase tütre, Hanne, kaotanud Kolbein Fridtun. Koha valmistas mälestusmärgiks ette tosin massimõrvari käe läbi oma lapsed kaotanud ema ja isa.

Allikas: AFP/Scanpix
Allikas: AFP/Scanpix Foto: ODD ANDERSEN/AFP

Marte Ødegården, üks rünnaku ajal Utoya saarel viibinutest on möödunud viie aasta jooksul pidanud palju pingutama, et üritada juhtunu selja taha jätta, vahendab The Local.

Hetkel USAs kolmenädalasel reisil viibiv, nüüd 22-aastane Marte, näeb ettevõetud reisiski isiklikku võitu. «Reis on mulle preemiaks bakalaureusekraadi lõpetamise eest. Samuti tahtsin ma endale tõestada, et saan üksi sellise reisiga hakkama,» räägib Marte ettevõtmisest, mis sisaldab lennuki-, bussi- ja rongireise.

Olla suuteline sõita bussiga ja lennukiga, on Marte jaoks võit. Viie aasta tagusest rünnakust saadik on Marte kannatanud ärevushäirete all, eriti suure hulga inimeste keskel ja ühistranspordiga sõites.

«Ma igatsen enim seda naiivsust, mis mul enne oli. Võimalust elada muretult. Ma ei suuda seda arvatavasti enam kunagi teha,» sõnab Marte.

Lahkunute mälestamine.   Allikas: Reuters/Scanpix
Lahkunute mälestamine.   Allikas: Reuters/Scanpix Foto: SCANPIX/REUTERS

13 teismelist hukkus Utoyal asuvas kohvikus. Teisipäeval avati selle asukohas mälestusmärgina püstitatud õppekeskus. Osa vanast kohvikust säilitati ka uues õppekeskuses, kus noored saavad tutvuda väärtustega, mida terrorist viis aastat tagasi oma teoga ründas: demokraatia ja sõnavabadusega.

Uue maja katust toetab 69 tala, mis meenutab iga viis aastat tagasi hukkunut saarel. Talasid aga ümbritsed 495 peenikesemat posti, mis tähistavad iga saarelt pääsenut.

Kuuliaugud ja närtsinud lilled on alles hoitud kaheksa meetri pikkusel ja kahe meetri laiusel ajajoones, mis kirjeldab viie aasta taguse päeva sündmusi.

Mitmed sõnumid, mis rünnaku ajal saadeti, on samuti osa väljapanekust ja seda nii noortelt, kes pääsesid eluga aga ka neilt, kel see ei õnnestunud.

Kuuliaugud ja närbunud lilled. Allikas: Scanpix
Kuuliaugud ja närbunud lilled. Allikas: Scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav/NTB scanpix

«Kui USA kuulutas peale 11. septembri rünnakuid terrorile sõja, vastab Norra vihkamisele armastusega,» sõnas tollane Norra peaminister ja praegune NATO peasekretär Jens Stoltenberg peale rünnakuid.

«Meie vastus on rohkem demokraatiat, avatust ja inimlikkust,» lisas ta. 

Massimõrvar Anders Behring Breivik kannab hetkel 21-aasta pikkust vanglakaristust, mida Norral on võimalik määramatult pikendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles