USA hakkab tegema Indiaga tuumakoostööd

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA Kongress kiitis heaks tähtsa kokkuleppe, mis lõpetab kolm aastakümmet kehtinud keelu tuumakaubandusele Indiaga ning tagab president Bushi administratsiooni kinnitusel ameeriklastele strateegilise partnerluse maailma suurima demokraatiaga.

Indiale toob kokkulepe miljardite dollarite suuruseid investeeringuid, ameeriklastele aga avab kiiresti kasvava energiaturu, samuti aitab see siduda arenevat suurriiki tihedamalt läänega, vahendas Reuters.

«See seadus tugevdab meie globaalseid pingutusi tuumarelvastuse leviku piiramiseks, kaitseb keskkonda, loob töökohti ja aitab Indial täita kasvavaid energiavajadusi vastutustundlikul moel,» ütles president Bush oma avalduses Kongressile.

Senat andis varem juba esindajatekojas heaks kiidetud lepingule täna kindla toetuse ning seda peetakse presidendi oluliseks võiduks ühes prioriteetsemas välispoliitika valdkonnas. USA riigisekretär Concoleezza Rice sõidab juba sel nädalavahetusel heade uudistega isiklikult New Delhisse.

Indiaga sõlmitud kokkuleppe kriitikute arvates on see aga hoopis tõsiseks tagasilöögiks tuumarelvade leviku ohjeldamiseks maailmas, kui endale suurest rahvusvahelisest vastuseisust hoolimata aatompommi hankinud riigil lubatakse nüüd vabalt importida endale tuumakütust ja -tehnoloogiat.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles