Päikeselennuk Solar Impulse 2 lõpetas ajaloolise ümbermaailmareisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päikeselennuk Solar Impulse 2 maandus teisipäeva varahommikul Araabia Ühendemiraatides ning sellega sai sõidukist esimene lennuk, mis suutis teha ümbermaailmareisi ainult päikeseenergia jõul.

Viimast etappi Kairost alustanud lennuk maandus pärast rohkem kui 48 tundi AÜE pealinnas Abu Dhabis kohaliku aja järgi kell 4.05 (Eesti aeg kell 3.05).

Lennukit juhtisid vaheldumisi šveitslased Bertrand Piccard ja André Borschberg. Viimasel etapil oli piloodiks Piccard.

Solar Impulse 2 ümbermaailmareis algas 2015. aasta 9. märtsil. Lennuk tegi ühtekokku 16 vahemaandumist, kaasa arvatud Indias, Hiinas, Ühendriikides, Itaalias ja Egiptuses.

Neljamootoriline lennuk saab oma energia 17 248 päikesepatareist ning töötab öösiti akudesse salvestatud energia jõul. Sõiduk lendas keskmiselt 75 kilomeetrit tunnis. Lennukil kulus Atlandi ookeani ületamiseks 70 ning Vaikse ookeani ületamiseks 118 tundi.

Sõidukiga sooviti näidata selles kasutatud tehnoloogia võimekust loodusvarade säilitamisel. «Meie missiooniks nüüd on jätkuvalt motiveerida inimesi, firmasid ja valitsusi kasutama samu lahendusi maapinnal kõikjal, kus see on mõistlik,» lausus Piccard enne maandumist avaldatud teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles