Video: Austraalias uuritakse noortevanglas toimunud julmi «Guantanamo stiilis» piinamisjuhtumeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Austraalia peaminister Malcolm Turnbull kutsus kokku komisjoni, mis hakkab uurima noortevanglas toimunud julmi piinamisjuhtumeid.

Austraalia riigitelevisiooni Four Corners saates näidati videolõiku, millel on näha, kuidas valvurid teismelised poisid alasti võtavad, neid peksavad ja pisargaasitavad, edastab BBC.

Ühte poissi on näha istumas vangide jaoks mõeldud toolil aheldatuna ja kott pähe tõmmatuna.

Telekanali raporti kohaselt leiavad sellised julmad piinamised aset kõikide Põhjaterritooriumil asuvates noorte kinnipidamiskeskustes.

Austraalia peaministri Malcolm Turnbulli teatel tuleb uurida süvitsi, miks Põhjaterritooriumi noortevanglates kinnipeetavaid piinatakse.

«Nagu kõik austraallased, olen ka mina šokis ja üllatunud videost, mis pärineb Darwini Don Dale`i noortevanglast. Kutsume kokku komisjoni, mis hakkab neid juhtumeid uurima ja teeme selles koostööd Põhjaterritooriumi valitsusega. Uurime, miks ja kuidas sellised piinamised aset leidsid,» teatas Turnbull.

Põhjaterritooriumi minister Adam Giles nimetas päevavalgele tulnut šokeerivaks ja võikaks ning teatas, et uurimiskomisjon peab juhtunut uurima.

Gilesi sõnul tuleb toetada valvureid, kes töötavad Põhjaterrirooriumi vanglates ja kinnipidamisasutustes, kuna nende töö on raske. Samas ta tõdes, et valvurid ja teised vangla töötajad ei tohi ületada oma võimupiire.

Advokaat John Lawrence võrdles Austraalia noortevanglas toimunut Kuuba Guantanamo vangilaagri  terrorikahtlusega vangide piinamisega, kelle peal kasutati väga julmi võtteid.

«Tegemist oli lastega, kes olid aheldatud nii kätest, jalgadest kui pihast ja neid sunniti istuma liikumatult vangtoolil. Sellised julmused leiavad aset Austraalias 2016. aastal,» nentis advokaat.

Austraalia inimõiguste komisjoni presidendi Gillian Triggsi sõnul on suur samm edasi, et hakatakse uurima noortevanglas toimunud julmusi.

«Peaministri kiire reageerimine ja uurimiskomisjoni kokku kutsumine ning vaheraport on just need, mida vajame. Kui me kohtleksime omi lapsi sellisel julmal viisil, siis süüdistataks meid kuriteos ja lapsed võetaks meilt ära,» teatas Triggs.

Enamik Four Corners saates näidatust oli kahest noorest vangist, keda valvurid peksid, lahti riietasid ja hoidsid pikka aega üksikvangistuses. Juhtumid leidsid aset 2010 – 2012 ning noored kinnipeetavad olid 13 – 14-aastased.

Üks poistest viidi vangla täiskavanute ossa, kus ta vangitoolile kinni pandi ning ta pidi seal kott pea istuma liikumatuna kaks tundi.

Nimetatud poiss oli ka nende kuue noore seas, keda 2014. aastal Don Dale`i keskuses pisargaasitati.

Austraalia Põhjaterritooriumi noortevanglaid süüdistatakse kinnipeetavate piinamises, mille tõttu on seal palju põgenemiskatseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles