Prantslased soovivad, et jumalateenistusel tapetud preestrist saaks pühak (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Preester Jacques Hamel
Preester Jacques Hamel Foto: SCANPIX

Prantsusmaal Normandias tungisid relvastatud isikud eile jumalateenistuse ajal kirikusse ning võtsid pantvangi jumalateenistust läbi viinud preestri, kaks nunna ja kaks koguduseliiget, kuid kolmas nunn pääses põgenema.

The Guardiani teatel lasid politsei eriüksuse snapirid sissetungijad maha, kui need kirikust väljusid.  

Juhtum leidis aset Roueni lähedases Saint-Etienne-du-Rouvray kirikus, kus 86-aastane preester Jacques Hamel oli jumalateenistust pidamas.

Ründajate käest pääsenud nunn Danielle Delafosse sõnas Prantsuse telekanalile BFMTV, et terroristid jäädvustasid rünnakut, nad suhtlesid omavahel araabia keeles ja palvetasid altari ees oma emakeeles.

«Nad sundisid preestri põlvili, ta kaitses end, kuid nad tapsid ta,» meenutas nunn.

Ründajad panid noa preestri kõrile hoolimata sellest, et pantvangis olnud tema elu eest palusid, ja lõikasid tal kõri läbi.

Pantvangidraama kestis umbes kaks tundi, põgenema pääsenud Delafosse kutsus politsei, mis saabus kiiresti sündmuskohale.

Politsei ei saanud kirikut rünnata, sest siis oleksid võinud pantvangis olnud hukkuda, kuna ründajad kasutasid neid inimkilbina. Selle tõttu langetasid korrakaitsjad otsuse pidada terroristidega läbirääkimisi.

Prantsusmaa siseministeeriumi pressiesindaja Pierre-Henry Brandet teatas, et ründajad vigastasid pantvangis olnud koguduseliiget väga raskelt ja ei ole teada, kas ta jääb elama. Teised pantvangid vigastada ei saanud.

CNNi teatel võtsid Prantsuse võimud kinni isiku, keda kahtlustatakse kirikurünnakuga seotuses.

Kirikuründajatel olid kaasas noad, mitte töökorras püstol ja kott, mis paistis nagu selles oleks lõhkeainet, kuid politsei ei leidnud kirikust seda.

Ootamatu ja julm rünnak šokeeris Saint-Etienne-du-Rouvray elanikke, keda on umbes 30 000. Ilusalongis töötav Eulalie Gracia sõnas meediale, et ta pere on seal elanud 35 aastat ja püha isa Hamel oli nende peresõber.

«Ta oli meie kogukonna austatud ja hinnatud liige. Ta oli peenetundeline ega soovinud esiplaanil olla,» teatas naine.

Pensionär Claude-Albert Seguini sõnul tundis ta preester Hameli hästi ja ka tema sõnul väärtustasid kohalikud teda.

Kohalik elanik Cecile Lefebre teatas uudisteagentuurile Reuters, et preestri julm tapmine oli barbaarne.

AFP intervjueeris 22-aastast Joanna Torrentit, kes arvas, et vaid suurlinnades nagu näiteks Pariis ja  Nice, võivad sellised rünnakud toimuda, mitte aga tema elukohas.

Briti väljaande The Independent teatel esitas Itaalia poliitik Roberto Maroni paavst Franciscusele palve hukkunud preester Hamel kanoniseerida. Hamel läks 11 aastat tagasi pensionile, kuid vahel viis läbi missasid. Ta oli kirikus ka eilsel saatuslikul teisipäeval.

Hameli pühakuks kuulutamist toetavad ka prantslased, kes on hakanud vastavale petitsioonile allkirju koguma.

Äärmusrühmitus Islamiriik teatas, et kikrikurünnaku panid toime nende võitlejad. Prantsuse võimud kinnitasid, et enne kui politsei terroristid maha lasi, hüüdsid need Islamiriigile truudust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles