Kaitsepolitsei: Soomes on ligi 300 isikut, kellel on sidemeid rahvusvahelise terrorismiga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei patrullimas Helsinki Vantaa lennujaamas. Käesoleva aasta märtsis toimunud Brüsseli rünnakute järgselt suurendati turvameetmeid ka Soomes.
Politsei patrullimas Helsinki Vantaa lennujaamas. Käesoleva aasta märtsis toimunud Brüsseli rünnakute järgselt suurendati turvameetmeid ka Soomes. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Soome kaitsepolitsei terrorismiekspert Tuomas Portaankorva ütles intervjuus Iltalehtile, et hinnanguliselt on nende riigis praegu umbes 300 isikut, kellel on sidemeid rahvusvahelise terrorismiga, mõned aastad tagasi oli neid sadakond vähem.

Kaitsepolitsei möödunud aasta novembris avaldatud riskihinnag, kus tõdeti, et üksikute vägivallategude võimalus Soomes on kasvanud, kehtib Portaankorva sõnul jätkuvalt.

Kaitsepolitsei riskianalüüsi põhjal on relvastatud tegevuses osalejate määr tähelepanuväärne. Soomest minnakse ISISe võitlejateks nii Süüriasse kui Iraaki. Märkimisväärne on ka sealt Soome naasjate hulk.

Portaankorva sõnul ei ole minejate ja naasjate arvus toimunud olulisi muudatusi ja Süüriasse läinute hulk jääb 70 inimese ringi. 

Nende hulgas on aga välja toodud ka need, kes läksid Süüriasse puhtalt humanitaarsetel põhjustel, märgib ekspert.

«Tõenäoliselt paljud ei teadnud, kuhu nad teel olid. Suurem osa neist on tagasi tulnud. Läinutest on praeguseks surnud ligi 20,» rääkis Portaankorva.

Osa on sündinud Soomes

Portaankorva ei ütlenud, mitu soomlast on olnud minejate hulgas, kuid märgib, et minejate hulgas on olnud ka neid, kelle mõlemad vanemad on etnilised soomlased. Osa neist on võitlema pääsemiseks ka vastu võtnud islami usu.

Konfliktipiirkonnast naasnuid on umbes 20, osa käib edasi-tagasi, rääkis ta.

Kaitsepolitsei ülesannete hulka kuulub nende isikutega seonduva ohu hindamine. «Iga juhtumit käsitletakse ja konkreetset ohtu hinnatakse eraldi,» sõnas ta.

Isikud jälgimise all

Kaitsepolitsei riskihinnangu põhjal on Soomes moodustunud terrorismiga seotud rühmitusi, kelle eesmärgiks on värvata inimesi ja pöörata pooldajaid islamiradikalismi. Kaitsepolitsei on koostanud riski kujutavatest isikutest ka nimekirja.

Hinnanguliselt on Soomes praegu umbes 300 inimest, kes omavad sidemeid rahvusvahelise terrorismiga. «Nende isikute arv on kasvanud. Mõned aastad tagasi oli neid 200,» nentis Portaankorva.

Helsingin Sanomat teatas eile, et keskkriminaalpolitsei juurde moodustati aasta alguses üksus, mille ülesandeks on otsida võimalikele vägivallategudele kalduvaid inimesi. Rühma juhtiv Santeri Sivonen tõdes lehes, et inimesi, kellel reaalne soov need ka teoks teha, Soomes leidub.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles