Lapsi magatanud HIV-positiivne Malawi mees arreteeriti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malawi president Peter Mutharika.
Malawi president Peter Mutharika. Foto: AMOS GUMULIRA/AFP/Scanpix

Malawi lõunaosa eraldatumates regioonides näeb traditsioon ette, et teismeikka jõudnud tüdrukud sunnitakse vahekorda meesprostituudiga ehk «hüääniga». Riigi tasandil tunduvad aga seisukohad olevat muutumas, sest möödunud nädalal BBC'le intervjuu andnud üks «hüäänidest», Eric Aniva, on praeguseks vahistatud, vahendab CNN.

Malawist pärit mees avalikustas intervjuus ka fakti, et on seejuures HIV-positiivne, lisades, et temaga maganud tüdrukud ega nende perekonnad tema diagnoosist teadlikud ei ole. Kultuurilistel põhjustel on aga «puhastusrituaali» käigus kondoomi kasutamine välistatud, märgiti artiklis.

Loo ilmumise järgselt kohalikus ja rahvusvahelises meedias nõudis Malawi president Peter Mutharika Aniva vahistamist ning uurimise algatamist ka teiste riigis tegutsevate «hüäänide» suhtes.

«Ajal, kus meie riik teeb märkimisväärseid edusamme emantsipeerumise suunas, on tõeliselt masendav, et meie riigis on mehi, naisi ja terveid kogukondi, kes on tahtlikult nõus meie tüdrukuid kultuuri nimel ahistama,» märkis Mutharika oma avalduses.

«Neile, kes kavatsevad antud praktikat jätkata on mul sõnum: Lõpetage oma tegevus koheselt või arvestage, et satute seadusega pahuksisse.»

Malawis, Nsanje piirkonnas elanud 40. aastates mees arreteeriti eile.

Teatud Aafrika riikides usutakse jätkuvalt, et neitsitega magamine ravib mehe HIV-st terveks. Vastavalt WHO statistikale on HIV-sse nakatunute tase Malawis üks kõrgemaid maailmas ehk AIDS on diagnoositud üle kümnel protsendil riigi rahvastikust vanuses 15 kuni 49.

Lapsabielude levikult on riik maailmas 10. kohal, enne 18. aastaseks saamist sõlmitakse jätkuvalt pooled abieludest. Lubatud abiellumisiga tõsteti Malawis 15. eluaastalt 18.-le alles hiljuti. Ametlikult seksuaalvahekorda astumine on lubatud alates 16. aastast, kirjutab CNN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles