Piraatide rünnakud võivad viia Suessi kanali sulgemiseni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suessi kanal asukoht Punase mere ja Vahemere vahel
Suessi kanal asukoht Punase mere ja Vahemere vahel Foto: Lennart Rikk

Viimastel aastatel Adeni lahes sagenenud piraatide rünnakud kauba- ja reisilaevadele võivad viia Suessi kanali sulgemiseni.


Inglise Kuningliku Välissuhete instituudi (Chatham House) raporti kohaselt oleks Adeni lahele vaja viia rahvusvahelised sõjajõud, mis asuksid võitlusesse Somaalia piraatidega, vahendas guardian.co.uk.

Samuti soovitavad analüütikud viia Somaaliasse ÜRO väed, mis toetaksid Aafrika Liidu (AU) Somaalia missiooni rahuvalvajaid, keda on kritiseeritud tegevusetuse pärast Aafrika Iraagiks nimetatud konflikti lahendamisel. Väidetavalt soovib AU anda missiooni üle ÜRO-le, kuid viimane pole sellest huvitatud.

Siiski on lääneriikide jaoks oluline toetada Mogadishu keskvalitsust võitluses piraatide ja islami mässulistega, sest 90ndate alguses alanud konflikti pole siiani suudetud lahendada.

Chatham House´i raporti kohaselt võib kanali sulgemine põhjustada ebastabiilsetes ja vaesetes Aafrika Sarve riikides humanitaarkatastroofi, sest piirkonnas või selle lähiümbruses asuvad sisekonfliktis vaevlevad Sudaan, Etioopia, Eritrea.

Raporti järgi peaksid Suessi kanali sulgemise korral sõitma laevad ümber Hea Lootuse Neeme, mis suurendaks märgatavalt Aasia ja Lähis-Ida toodete ja naftaga seotud kulutusi, sest Suessi kanal on kiireim laevatee Euroopa ja Aasia vahel. Samuti hoiatas raport võimaliku looduskatastroofi eest, sest piraadid võivad naftatankereid kaaperdades tekitada alustele saatuslikke kahjustusi.

Vahemerd Punase merega ühendav Suessi kanal on oluline meretee Aasia ja Euroopa vahel. Wikipedia andmetel kulgeb 192 kilomeetri pikkuse kanali kaudu ligikaudu 15% kogu maailma kaubavedudest ja 20% naftavedudest.

Suessi kanal on ka oluline sissetulekuallikas Egiptusele, mille riigi sõjaväeline diktaator Gamal Abdel Nasser 1956. aastal riigistas. Nasseri agressiivne välispoliitika viis Suessi kriisini ja 1967. aastal ka Kuuepäevase sõjani Iisraeliga, mistõttu laevaliiklus oli kanalis kuni 1975. aastani peatatud.

Ajutiselt on Suessi kanal olnud ka hiljem suletud. Kaks aastat tagasi sulgesid Egiptuse võimud kanali, kui seal uppus Egiptuse süvenduslaev. 2004. aastal blokeeris veetee manööverdamisvõime kaotanud tanker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles