Viis USA sõdurit said Afganistanis ISISega võideldes viga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid ISISe vastasel missioonil Nangarhari provintsis Ida-Afganistanis.
Sõdurid ISISe vastasel missioonil Nangarhari provintsis Ida-Afganistanis. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Sel nädalal raporteeriti esimene juhtum, kus Afganistanis said ISISega kokkupõrkes viga USA sõdurid.

Viis USA erioperatsioonide sõdurit sai Ida-Afganistanis ISISe võitlejatega tulevahetuses viga, ütles piirkonnas teeniv USA vanemkomandör briti väljaande the Guardian vahendusel.

Tegu on esimese korraga, kui USA sõdur saab viga võitluses ISISega Afganistanis. USA armee pressiesindaja Kabulis ütles, et nad teevad uurimistööd leidmaks, kas ISISega, kes paikneb riigi idaosas, kokkupõrgetes on ka varem keegi viga saanud.

ISIS baseerub idapoolses Nangarhari provintsis, mis on Pakistani piiri ääres ja terrorirühmitus peab võitlust Afgaani vägedega, mida toetavad USA väed.

Afgaanide vasturünnak algas eelmisel laupäeval, vaid mõned tunnid pärast seda, kui ISIS võttis vastutuse pommiplahvatuse eesti Kabulis, mis tappis 80 inimest.

Kindral John Nicholson, kes on USA ja NATO vägede juhtiv komandör Afganistanis ütles, et viite sõdurit haavati kas käsirelvade või šrapnellikuulidega. Ta ei lisanud, millal täpselt vigastused juhtusid. Pentagon avaldas hiljem, et üks viiest sõdurist sai viga eelmisel pühapäeval ning ülejäänud neli selle nädala esmaspäeval.

Nicholson ütles pressile, et ühegi teenistuja vigastused ei ole eluohtliku. Vigastatutest on kolm sõdurit evakueeritud USA sõjaväehaiglasse Saksamaale. Teised kaks on tema sõnul naasnud Afganistanis töökohustusi täitma.

Vigastused tekkisid terrorismivastase operatsiooni käigus koostöös Afganistani vägedega, kui vallutati ISISe käest tagasi maaalasid, mida rühmitus varem kontrollis.

«Seni on operatsioonid olnud edukad,» ütles Nicholson. Samuti mainis ta, et ISISe võitlejate arv Afganistanis on vähenenud selle aasta alguses olnud 3000 sõdalase pealt 1000 kuni 1500 inimeseni. Enamik neist on varasemad Pakistani Talibani grupi TTP liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles