EK laienemisvolinik manitseb Türgit õigusriigi põhimõtteid austama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Johannes Hahn Türgis koos Süüria lastega.
Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Johannes Hahn Türgis koos Süüria lastega. Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS

Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Johannes Hahn hoiatas tänaTürgit kaudselt, et Euroopa Liit võib külmutada liitumiskõnelused, kui Ankara ei austa riigipöördekatses kahtlustatavatega arveid klaarides õigusriigi põhimõtteid.

«Ehkki ma olen arvamusel, et pärast riigipöördekatset rakendatud meetmed on ebaproportsionaalsed, on mul vaja mustvalgel fakte selle kohta, kuidas neid inimesi koheldakse,» ütles Hahn ajalehele Süddeutsche Zeitung.

«Ja kui on pisimgi kahtlus, et (kohtlemine) ei ole sobiv, on tagajärjed vältimatud.»

Türgi võimud on pärast nurjunud 15. juuli riigipööret kinni pidanud ühtekokku 16 000 inimest, nende hulgas sadu sõjaväelasi, ja sulgenud kümneid meediaväljaandeid. Euroopa ja USA on karme meetmeid teravalt kritiseerinud.

Hahn tõdes, et esialgu on tegemist vaid «mure ja oletustega».

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International ütles pühapäeval, et riigipöörde järel kinni peetud inimeste väärkohtlemise ja piinamise kohta on usaldusväärseid tõendeid.

Hahn ütles vastuseks küsimusele, kas arutelu Türgi EL-iga liitumise üle on täna endiselt relevantne, et see on õigustatud küsimus, mida ta küsib ka endalt sageli, kui mitte lausa iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles