Jeemeni piiril hukkus kuus Saudi Araabia sõjaväelast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthiliikumise toetajad meeleavaldusel Sanaas.
Huthiliikumise toetajad meeleavaldusel Sanaas. Foto: Khaled Abdullah/REUTERS

Saudi Araabia armee ja Jeemeni huthimässuliste vahel piiril puhkenud lahingus sai laupäeval surma Saudi Araabia ohvitser ja viis sõdurit, edastas uudisteagentuur SPA.

Lahingus tapeti ühtlasi kümneid mässulisi.

"Saudi Araabia relvajõudude ohvitser ja viis sõdurit langesid piiri kaitstes märtritena," kirjutati koalitsioonijõudude ametlikus teadaandes.

Jeemeni mässulisi aitasid tagasi lüüa Saudi Araabia õhujõud.

Esmaspäeval sai samalaadses relvakokkupõrkes surma viis Saudi Araabia piirivalvurit.

Jeemeni valitsusdelegatsioon lahkus varem päeval Kuveidis ÜRO vahendusel peetavatelt rahukõnelustelt huthi šiiamässulistega, sest nelja kuu jooksul ei ole need vilja kandnud.

"Pärast uut riigipööret ei saa kõnelused jätkuda," sõnas delegatsiooni pressiesindaja Mohammad al-Emrani viitega poliitilisele ülemnõukogule, mille mässajad riigi juhtimiseks moodustasid.

Huthid ja ekspresident Ali Abdullah Saleh' Rahvakongress teatasid neljapäeval ühiselt 10-liikmelise nõukogu moodustamisest. Selle ülesanne on "juhtida riigiasju poliitiliselt, sõjaliselt, majanduslikult, administratiivselt, ühiskondlikult ja julgeoleku vallas", seisis mässuliste avalduses.

ÜRO erisaadik Ismail Ould Cheikh Ahmed ütles, et mässajate samm on vastuolus rahuprotsessi heaks antud lubadustega ning kujutab endast Jeemeni konflikti käsitleva ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni tõsist rikkumist.

Sellest hoolimata kohtus Ahmed reedel Kuveidis mässajatega ja Jeemeni rahuprotsessi toetava 18 riigi suursaadikutega.

Aprillist alates vahendajate kaudu Kuveidis peetud kõnelused ei ole tulemust andnud. Arutelud on keskendunud küsimusele, missugune valitsus peaks Jeemenit üleminekuajal juhtima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles