Terroristid on Euroopa vanglates viljakad (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: tonyblairfaithfoundation.org

Islamiriigi tõus on tabanud Euroopa vanglasüsteemi hella kohta, kirjutab The Wall Street Journal: süüdimõistetud terroristid, kes istuvad tihti kinni vaid paar lühikest aastat, tõusevad kiiresti vangide hierarhia tippu.

Võimuesindajate teatel kasutavad paljud trellide taga veedetud aega selleks, et valdavalt moslemi taustaga linnaosadest pärit pisisulidega sidemeid luua ja neid džihaadiks ette valmistada – Lähis-Idas või koduses Euroopas.

Eriti raske valiku ees on Euroopa vanglad nüüd, mil ISISe aladelt pöördub tagasi enneolematul hulgal džihadiste.

Et neid tänavailt eemal hoida, pannakse paljud vangi. Vanglad on aga juba niigi ülerahvastatud ning näiteks Prantsusmaal on islamiusku umbkaudu 60 protsenti kinnipeetavatest.

Vanglaametnikud ei tea, mida teha. Kui kalestunud terroristid teiste vangidega kokku lasta, võivad nad värvata järgijaid. Üksi istudes on neil aga hea rahulik edasiseks plaane haududa.

«Istume otsekui ajapommi otsas,» ütles Prantsuse valitsuse juures vanglate auditeerimisega tegelev ametnik Adeleine Hazan.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles