Europol: ISIS treenib välisvõitlejate lastest uut terroristide põlvkonda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt 2-aastasest Isa'st (tõlkes Jeesus) AK-47-ga, postitatud Twitterisse tema ema Grace Dare'i poolt. Poisi ISISe võitlejast isa Abu Bakr, kes oli pärit Rootsist suri 2014. aastal Süürias.
Pilt 2-aastasest Isa'st (tõlkes Jeesus) AK-47-ga, postitatud Twitterisse tema ema Grace Dare'i poolt. Poisi ISISe võitlejast isa Abu Bakr, kes oli pärit Rootsist suri 2014. aastal Süürias. Foto: twitter

Süürias ja Iraagis ISISe kontrollitaval territooriumil elavate välisvõitlejate lapsi kasvatakse uueks terroristide põlvkonnaks, hoiatas Europol.

Sunniitlik äärmusrühmitus on kasutanud lapsi ka oma propagandavideotes, kujutades neid nii võitlejate kui enesetapupommaritena.

Europoli iga-aastane raport terrorismist Euroopa Liidus väidab, et ISISe ridadesse sunniviisiliselt astuvate noorte poiste arv ajas kasvab, vahendas Briti väljaanne The Independent, lisades, et eriliseks ohuks on rühmituse kontrolli all olevates piirkondades üles kasvanud lapsed.

Analüütikute sõnul näevad ISISe juhid lapsi kui võtmetegurit, mis tagab terroriorganisatsiooni pikaajalise edu, samuti peetakse ISISe praeguste liikmete järeltulijaid veelgi usaldusväärsemateks võitlejateks, sest nad on olnud puudumata välistest mõjudest.

Europoli teatel on olemas reaalne oht, et Euroopasse saabunud Süüria sunniitidest asüülitaotlejad võivad radikaliseeruda hoopiski siia jõudes.

Välisvõitlejate väljaõppe mõju on jõudnud ka Euroopasse, sest nii Pariisi kui Brüsseli rünnakud korraldanud inimesed omasid varasemat kogemust Süüriast, märkis raport.

Rahuaktivistide grupp Raqqa is Being Slaughtered Silently, kes on võtnud ülesandeks dokumenteerida ISISe metsikusi, avaldas muret, et isegi kui ISIS ise suudetakse alistada, on nad jõudnud välja õpetada uue nn kaotatud põlvkonna, kes jätkab nende verist kalifaadi loomise katset.

Europoli raporti kohaselt lubab ISISe ideoloogia võidelda vaid poistel, tüdrukutele õpetatakse pigem kuidas kasvatada oma tulevasi lapsi ISISe põhimõtete kohaselt. Juba noores eas õpetatakse neile, et tulevate abikaasade ja poegade hukkumine võitluses on elu normaalne osa.

Europoli hinnangul on Euroopast konfliktipiirkonda võitlema läinud üle 5000 inimese, peamiselt on liitutud ISISega. Viimasel ajal on aga tänu edukale terrorismivastasele võitlusele, õhurünnakute intensiivistumisele ja ISISe märkimisväärsetele territooriumi kaotustele Süüriasse ja Iraaki suundumine vähenenud.

Agentuur hoiatas, et kuigi pagulaste poolt kasutatavad peamised liikumistrajektoorid Euroopasse jõudmiseks ei kattu üks-ühele ISISe liikmetega, on esinenud juhtumeid, kus terroristid on püüdnud end dokumete võltsides migrantide sekka peita.

Europoli teatel on olemas reaalne oht, et Euroopasse saabunud Süüria sunniitidest asüülitaotlejad võivad radikaliseeruda hoopiski siia jõudes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles