Soome kaitsevägi kahtlustab ajateenijate psühholoogiliste testide tulemuste leket

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ajateenijad Riihimäki kasarmus.
Soome ajateenijad Riihimäki kasarmus. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/Scanpix

Soome väljaande Helsingin Sanomat sõnul võib see tähendada üle 400 000 testitulemuse, mis sisaldavad selgelt äratuntavaid isikuandmeid, lekkimist välismaale.

Arvatavasti on andmed sattunud Soome uurijatelt brittide kätte. Uurijad ise aga leket omaks ei võta, vahendab HS, väites, et Soome kaitsevägi jälgib täpselt, et testide tulemused ei satuks välismaalaste kätte.

Kõigil ajateenistujail on kohustus sooritada teenistuse alguses nn P1 ja P2 testid, kus esimene on sisuliselt intelligentsustest ja teine stressitaluvuse ja juhiomaduste test. Testide tulemustele toetudes valib kaitsevägi endale juhiväljaõppeks sobivaid ajateenijaid.

Praegu vaieldakse Soome kõrgemas halduskohtus selle üle, mida peale hakata aastate jooksul kogutud testide tulemustega - kas need hävitada või oleks mõttekas need teadlastele uurimiseks säilitada.

Soome kaitseväe peastaabi andmelekkekahtlused läksid liikvele Soome rahvusarhiivi arendusjuhi Markku Leppäneni koostatud memorandumist, kus tõdetakse, et aastail 1988-2001 ja 2009 on Briti uurijad Edward Dutton ja Richard Lynn kasutanud P1 testide tulemusi.

«Uurijate kasutuses oli väga rikkalikult materjali, ühtekokku 407 166 testitulemust,» selgitab Leppänen.

Põhiküsimus on aga selles, et ei Dutton ega ka Lynn pole kunagi Soome kaitseväelt andmete kasutamiseks luba taotlenud ja neile ei oleks ka seda võimaldatud, sest uurijate puhul on tegemist välismaalastega.

Materjali loata kasutamine tuli ilmsiks Duttoni ja Lynni teisest, 2014. aastal avaldatud uurimusest «Regional Differences in Intelligence and their Social and Economic Correlates in Finland.»

Selles uurimuses räägivad britid, et olid andmeid saanud Tuomas Pekkarise, Roope Uusitalo ja Sari Kerri 2009. aastal avaldatud uurimusest School Tracking and Development of Cognitive Skills. Helsingin Sanomatele antud kommentaaris märkisid briti uurijad, et Pekkarinen ei saatnud andmeid, vaid ainult tulemused, millest selgus, et need on varem juba mujal ilmunud.

Pekkarinen ja Uusitalo seda ei kinnita, väites, et ei ole brittidega isegi mitte kunagi kohtunud.

Soome kaitsevägi plaanib ajateenijate testimissüsteemi uuendamist, sest ühtlasi on selgunud, et sama süsteemiga jätkates ei selgu kogu soovitud info. Uus süsteem peaks valmima aastatel 2017-2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles