Savtšenko läks uuele näljastreigile (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadija Savtšenko
Nadija Savtšenko Foto: AP/ Scanpix

Mais Venemaa vanglast vabastatud Ukraina piloot Nadia Savtšenko, otsustas alustada uut näljastreiki, et protestida Kiievi võimetusele koju tuua ülejäänud piiri taga viibivad sõjavangid, vahendab AFP. 

«Tänasest alustan ma jällegi näljastreiki, et protestida võimul olijate suutmatuse vastu võidelda vangistatud ukrainlaste vabastamise eest,» ütles Savtšenko täna Kiievis pressikonverentsil.

«Streik kestab, kuni ma näen positiivseid arenguid eesmärgi suunas.» 

Savtšenko on valmis sõitma Donbassi läbirääkimistele

Lisaks märkis praeguseks Ukraina ülemraada Batkõvštšõna fraktsiooni saadiku ametis olev Savtšenko pressikonverentsi käigus, et kavatseb sõita Kiievile allumatule Donbassi alale läbirääkimisi pidama.

«Olen tuhat korda öelnud: olen valmis sinna sõitma nii salaja kui avalikult – oleks vaid tulemus,»

Ajakirjanike täpsustavale küsimusele, kas ta on valmis rääkima läbi ka isehakanud vabariikide juhtidega, vastas ta: «Olen valmis ja sõidan.»

Lisaks selgitas raadasaadik, et on juba käinud teispool kontaktjoont, kuid mitte veel suhelnud sissivabariikide juhtidega.

«Olen juba käinud seal. Lihtsalt isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariigi esindajad ei tea seda. Olen käinud isiklikult teispool kontaktjoont ja suhelnud inimestega, kuulnud nende muredest. Ma ei ole lihtsalt käinud Donetski ja Luganski lähedal,» selgitas Savtšenko.

Eelnevalt on Savtšenko öelnud, et Ukraina peaks pidama otseläbirääkimisi Donetski ja Luganski rahvavabariigiga ning väljendas valmidust rääkida juhtide Aleksandr Zahhartšenko ja Igor Plotnitskiga.

Ukraina esindaja kolmepoolses kontaktrühmas Ukraina teine president Leonid Kutšma ütles, et tal ei ole midagi selle vastu, kui see vaid aitab tüli lahendada.

Ka Donetski ja Luganski juhid ei välistanud Savtšenkoga kohtumist, kui ta saab kohased volitused.

Luganski oblastis Metalisti küla juures ühenduse Donetski Rahvavabariik võitlejate poolt vahistatud 35-aastane Savtšenko mõisteti 2014. aasta märtsis 22 aastaks vangi. 

Savtšenko vahetati selle aasta mais Ukraina valitsuse poolt kahe Vene sõjaväelase vastu ja peale seda sai ta koha ka Ukraina parlamendis. Sellest ajast saadik on Savtšenko valjuhäälselt kritiseerinud lääne poolt toetatud Kiievi võimetust lahendada 27 kuud kestnud sõda, mis on nõudnud umbes 9500 inimese elu. 

Pärast kodumaale naasmist on Savtšenko üks olulisemaid eesmärke olnud võidelda ülejäänud umbes 100 Venemaal vangis oleva Ukraina sõduri vabastamise eest.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles