Islamiriik pehmendab oma mainet kassi- ja lastepiltide abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dabiq 15
Dabiq 15 Foto: clarionproject.org

Äärmusrühmitus Islamiriik on hakanud oma propagandaväljaandes Dabiq avaldama fotosid, millel on võitlejaid näha koos kassipoegade ja lastega või nad tegutsevad mesinikena.

Islamiriigi propaganda asjatundjate sõnul tahab see rühmitus jätta nende piltide abil muljet, nagu neil oleks ka pehmem ja igapäevasem pool ning samas edastada, et Islamiriik ongi «riik», teatab The Independent.

Dabiqist ilmus 15. number, milles on teksti ja pilte Islamiriigi «saavutustest» Süürias ja Iraagis ning selgitatakse, kuidas «läänele ära teha».

Islamiriigi propagandaväljaandes avaldati nüüd võitleja foto, millel ta on koos oranžikasvalget karva kassipojaga, pilt viljapõllust, päikeseloojangust ja meemesilastest. Arvatakse, et nende pehmete piltide abil loodavad džihadistid värvata uusi liikmeid.

Kassiga loo, mis kannab pealkirja «Contemplate the Creation», kirjutas võitleja Abul-Harith ath-Thaghri, kelle teatel tuli kass ise tema kaaslase juurde ja hüppas talle sülle, kui see mees oli Süürias Islamiriigi baasis valves.

Dabiqi nüüdses numbris on veel juttu Soomest pärit džihaadipruudist ning Kanadast, USAst ja Trinidadist pärit isikutest, kellest said usuvahetamise teel moslemid.

Uus number kannab pealkirja «Break the Cross» ja selles rünnatakse kristlasi, eelkõige paavst Franciscust, samas ülistatakse Prantsusmaal ja Saksamaal toime pandud terrorirünnakuid.

Islamiriigi propagandaajakirja uus number jäi hiljaks, kuna nende toetajad panid Euroopas järjest toime mitu terrorirünnakut ja neil tuli tegeleda selle tõttu info edastamisega.

Islamiriigi ajakiri avaldab aeg-ajalt fotosid, millel on lisaks loomadele näha naervaid lapsi, kallistavaid võitlejaid ja kena loodust. Selle grupeeringu igapäevaelu kulgeb aga julmuste, sõja ja tapmiste tähe all.

Londoni King´s College radikaliseerumisuuringute keskuse asejuhi Shiraz Maheri teatel tahavad Islamiriigi võitlejad näidata eelkõige moslemitele, et neil on pehmem pool.

«Islamiriigi piltidel ja videotel on tavapäraselt äärmuslik julmus, kuid nad avaldavad ka armsaid fotosid, mis on suures kontrastis tegelikkusega. Nad on propaganda eesmärgil teinud seda paar aastat, tahtes näidata, et ka nemad on inimlikud. Piltidel on igapäevaelu ja rõõmsad näod. Samas tahetakse teatada, et nende puhul on tegemist «riigiga», kus leidub nii halba kui head,» selgitas asjatundja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles