Poola viimane kommunistlik juht eitas kohtus oma süüd

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola endine riigipea Wojciech Jaruzelski (vasakul) ja endine Poola Kommunistliku Partei esimene sekretär Stanislaw Kania kohtuprotsessil.
Poola endine riigipea Wojciech Jaruzelski (vasakul) ja endine Poola Kommunistliku Partei esimene sekretär Stanislaw Kania kohtuprotsessil. Foto: AP / Scanpix

Poola viimane kommunistlik president kindral Wojciech Jaruzelski eitas Varssavi kohtus oma süüd.


«Ma ei tunnista end süüdi ja lükkan tagasi kõik prokuröri põhjendamatud süüdistused. Minu arvates pole neil mingit alust ja need on ebaobjektiivsed,» ütles 85-aastane Jaruzelski, vahendas AFP.

Jaruzelski kuulutas 1981. aastal rahva meeleavalduste mahasurumiseks riigis välja sõjaseisukorra, mille käigus suri kümneid dissidente ja vangistati veel tuhandeid. Jaruzelski sõnul oleksid Poolasse tunginud NSV Liidu väed, kui ta poleks kriitilisel ajal midagi ette võtnud. Tema kinnitusel hoidis ta nii ära «vältimatu katastroofi».

Suure meedia tähelepanu pälvinud kohtuprotsessil süüdistatakse Jaruzelskit sõjalise seisukorra välja kuulutamises ja rakendamises.

«Ma ei pea end tagakiusatud süütuks,» ütles Jaruzelski, kes lubas võtta vastutuse nii hea kui halva eest, mis tema valitsemise ajal toimus.

«Ma olen öelnud seda varem ja ma kordan: ma kahetsen, mul on kahju ja ma palun andeks. Kuid see ei tähenda, et ma tunnistaksin end süüdi mulle esitatud süüdistustes,» täpsustas Jaruzelski.

Süüdimõistmise korral võib endist tipp-poliitikut oodata kuni kümne aastane vanglakaristus.

«Solidaarsusel oli pikemas perspektiivis õigus ja see oli võidukas. Kuid meil, tolle aja võimuesindajatel, oli sel ajal õigus ja see sillutas teed Solidaarsuse võidule,» lisas Jaruzelski, kelle sõnul seisavad talle esitatud süüdistuste taga konservatiivsed poliitikud, täpsemalt endine peaminister ja praegune opositsiooniliider Jaroslaw Kaczynski ning tema kaksikvennast president Lech Kaczynski.

Jaruzelski kõrval on opositsiooni mahasurumise pärast kohtu all veel kuus endist ametnikku, keda süüdistatakse põhiseaduse rikkumises, kommunistlikes kuritegudes ning militaarse organiseeritud kriminaalse grupeeringu juhtimises, mille eesmärgiks oli inimestelt vabaduse võtmine. Kõik süüdistavad on 80ndates eluaastates.

«Ma kahtlen, kas keegi meist näeb selle kohtuprotsessi lõppu,» ütles Jaruzelski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles