Boko Harami uus juht lubas keskenduda kristlaste tapmisele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel pildil poseerivad Boko Harami võitlejad veel Abubakar Shekau juhtimisel.
Sel pildil poseerivad Boko Harami võitlejad veel Abubakar Shekau juhtimisel. Foto: /AP

Nigeeria islamistide äärmusrühmituse Boko Harami uus juht Abu Musab al-Barnawi lubas kolmapäeval keskenduda kirikute ründamisele ja kristlaste tapmisele ning lõpetada rünnakud mošeedele.

«Nad tahavad selgelt ühiskonda kristlusele kallutada. Nad kasutavad ära nende olukorda, kes on möllava sõja tõttu sunnitud kodudest põgenema, pakuvad neile peavarju ja muudavad siis nende lapsed kristlasteks,» vahendas islamistide internetitegevust jälgiv monitooringufirma SITE Intelligence pühasõdalaste uue liidri sõnu.

Barnawi lubas sellele ohule vastata «kõikide kirikute õhkulaskmisega, milleni me oleme võimelised jõudma» ja kõigi ettejuhtuvate kristlaste tapmisega.

Barnawi tõotas ühtlasi tulevikus mitte enam rünnata mošeesid ega turge, mida külastavad islamiusulised.

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) nädalaleht Al-Nabaa kinnitas varem teisipäeval, et Boko Harami uueks juhiks sai Barnawi. Boko Haram on vandunud ISile truudust.

Al-Nabaa kirjutas, et Barnawi on Boko Harami uus «wali» ehk juht. Varem kuulus see tiitel Abubakar Shekaule, kelle praegune asukoht ja saatus on teadmata.

Üks Nigeeria julgeolekuanalüütik ütles AFP-le, et tema arvates on Shekau elus, kuid IS püüab parandada Boko Harami mainet džihadistide seas ning vabaneda liidrist, keda peetakse ebausaldusväärseks.

Shekau juhtimisel «kaotas Boko Haram prestiiži ja teda oli raske kontrollida», ütles analüütik. «Täna on Boko Haram jagunenud mitmeks väikseks rühmaks.»

Shekaust sai Boko Harami juht 2009. aastal, kui Nigeeria julgeolekujõud hukkasid rühmituse asutaja Mohammed Yusufi. Sellele järgnenud vägivallakampaania on nõudnud 20 000 inimelu ning sundinud oma kodudest lahkuma 2,6 miljonit inimest.

Barnawi on võtnud mitmes varasemas videos vastutuse Boko Harami rünnakute eest ja teda peeti rühmituse eestkõnelejaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles