Karzai: USA õhurünnakud kahjustavad Afganistani ühiskonda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani endine president Hamid Karzai
Afganistani endine president Hamid Karzai Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Afganistani endine president Hamid Karzai ütles, et Talibaniga võitlevad komandörid, kes soovivad USA õhurünnakuid Afganistanis ei esinda afgaane.

Rahvusvahelised katsed aidata Afganistani kaitsejõududel taastata kontroll Talibani kontrollitud territooriumite üle teeb rohkem halba kui head, hoiatas endine president vahendab The Guardian.

Karzai tuli avaldusega välja pärast verist nädalat Helmandi provintsis, kus Talibani vallutatud territooriumitel hukkus sadu Briti ja USA sõdureid.

Kuna äärmuslased lähenevad kiirelt provintsi pealinnale Lashkar Gahile on afgaanide militaarjuhid palunud USAlt abi õhurünnakutega.

«Nad eksivad rängalt,» vastas palvele Karzai. «Need kes küsivad võõrvägedelt abi Afganistani pommitamiseks, ei esinda afgaani rahvast või nende huve».

Oma 13-aastase võimuperioodi vältel oli Karzai pidevalt vastu USA õhurünnakutele ning öömissioonidele afgaanide küladesse, mis tema sõnul kahjustasid ühiskonda.

USA ei nõustu, et nende sõjavägi teeb asju halvemaks ja nii arvab ka praegune Afganistani valitsus. Eelmisel kuul teatas USA president Barack Obama otsusest jätta riiki 2017. aastani 8900 sõdurit.

Karzai arvates peaks Afgaani väed tegelema olukorraga ise. «Kui me ei suuda ise võidelda, siis ei saa me ka küsida abi võõrvägedelt,» ütles ta.

Endise presidendi hinnangul peaksid võõrväed Afganistanist lahkuma ja tegelema oma sisekonfliktidega või keskenduma Talibani toetajatele Pakistanis, milles näeb Karzai ka ühte Afganistani probleemide alust.

«NATO on olnud siin 14 aastat,» ütles ta, lisades, et võõrväed võitlevad ikka samade territooriumite eest, kui neil oli 150 000 sõdurit. «Kas meil läheb paremini? Kas meil on rohkem turvatunnet? Ei,» lisas endine president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles