Hiinas saadeti kohtu alla järjekordne inimõiguslane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp
Hiina lipp Foto: SIPA/Scanpix

Hiinas astus täna Tianjini teise astme kohtu ette sel nädalal juba neljas inimõiguslane, keda süüdistatakse riigivõimu õõnestamises, vahendab AFP.

Kristlasest aktivist Gou Hongguo reisis välismaale, saamaks väljaõpet «riigivõimu õõnestamises,» teatas Tianjinis asuv teise astme kohus.

Muu hulgas tahtis ta ka pöörata avalikku arvamust valitsuse vastu ning üritas kukutada sotsialistlikku riigikorda, lisas kohus.

Gou avaldas meelt inimeste oma kodudest sunniviisilise väljatõstmise vastu.

Möödunud aasta juulis pidas keskvõim kinni üle 200 aktivisti ja advokaadi kes olid seotud kohtuasjadega küsimustes, mida Hiina Kommunistlik Partei pidas tundlikeks.

Gou kohtuistung oli Tianjini teise astme kohtus sel nädalal juba neljas omataoline.

Eile astus kohtu ette inimõigusadvokaat Zhou Shifent, kelle juhitud advokaadibüroo Fengrui kaitses teiste seas seksuaalse kuritarvitamise ohvreid, keelustatud usurühmituste liikmeid ja dissidentidest teadlasi. Zhou mõisteti «riigivõimu õõnestamises» süüdi ja pandi seitsmeks aastaks vangi.

Sama kohus mõistis riigivõimu õõnestamises süüdi ka aktivistid Zhai Yanmini ja Hu Shigeni.

Zhaid karistati kolmapäeval kolmeaastase tingimisi vangistusega muu hulgas plakatitega lehvitamise ja lööklausete skandeerimise eest. Hud karistati kolmapäeval seitsme ja poole aasta pikkuse vangistusega. Tuntud dissident ja kirjanik Hu üritas kohtu hinnangul õhutada «värvirevolutsiooni.»

Inimõiguslased mõistsid kohtuprotsessid hukka. USA välisministeeriumi pressiesindaja Mark Turner ütles, et kohtualustele esitatud süüdistused on «hägused ja tunduvad olevat poliitiliselt motiveeritud.»

«On murettekitav, et Hiina võimud keelasid nendel kohtualustel ligipääsu enda valitud advokaatidele ja ka perekonnaliikmetele,» lausus Turner. «Ärgitame Hiinat vabastama kõik 2015. aasta 9. juulil kinni peetud advokaadid ja aktivistid ning kõrvaldaks piirangud nende liikumisvabadusele ja erialalistele tegevustele.»

Võimud rõhutavad, et Tianjinis toimuvad kohtuistungid on kõigile avatud, kuid kinnipeetute perekonnaliikmete sõnul jälgitakse neid pidevalt, hoitakse jõuga kohtust eemale ega lubata otsida lisateavet.

Gou naine Fan Lili läks nädala algul kohtumajja, kuid langes põlvili ja puhkes hoone ees nutma, öeldes, et abikaasa kohtuistungi päevast teda ei teavitatud ning kohturuumi ei lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles