Lõuna-aafriklased näitavad valimistel rahulolematust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraatliku Liidu juht Mmusi Maimane.
Demokraatliku Liidu juht Mmusi Maimane. Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS

Üle 20 aasta tagasi võimule tulnud Aafrika Rahvuskongress (ANC) on vastu võtmas oma esimest kaotust Lõuna-Aafrika kohalikel valimistel. Rahulolematus majanduse ja korruptsiooni üle on valijad riigi suurimates linnades pooli vahetama sundinud.

Lõuna-Aafrikas on töötus 25% ning president Jacob Zumat on seotud korruptsiooniga, mistõttu on Johhanesburgis ja Pretorias ANC valimisi kaotamas, kirjutab the Guardian.

Hetkel on valimistel loetud umbes 80% häältest ja pealinnas Pretorias ning suurimas linnas Johannesburgis on võitmas Demokraatlik Liit (DA). DA on kogunud ühtekokku 46,65% loetud koguhäältest ning on lubanud koalitsiooni moodustamisel ANCga mitte arvestada.

ANCle, mille juhiks oli 90ndatel ka Nelson Mandela, oleks kaotus üle 20-aastase võimuperioodi jooksul suureks löögiks. Veel hiljuti ütles partei peasekretär, et neile on antud lausa jumala mandaat.

Need valimised on esimesteks, kus ANC saab alla 60% häältest alates apartheide süsteemi lõpust. Samuti on seekordsetele valimistele registreerinud ennast rekordarv hääletajaid - 26 miljonit.

Pragusele presidendile Zumale tähendaks kaotus ilmselt ka tagasiastumist enne oma presidendi ametiaja lõppu kolme aasta pärast. Lõuna-Aafrika järgmised üldvalimised toimuvad 2019 aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles