Taani hobiarheoloog sattus haruldasele leiule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samuti viikingiaegne talisman: Taani Rahvamuuseumis hoitav Thori vasar.
Samuti viikingiaegne talisman: Taani Rahvamuuseumis hoitav Thori vasar. Foto: Stokke Brothers/AP/Scanpix

Metalliotsijaga taani entusiastil õnnestus leida tuhande-aastane Odini-amulett. Arheoloogide hinnangul on selline leid tõeliselt põnev ja haruldane.

Amatöörarheoloog Torben Christjansen, kes on oma hobile kulutanud üle 300 tunni, leidis amuleti Kopenhaageni lähedalt Nybølle põllult.

Algselt ei saanud ta isegi aru, et kaht kaarnat kujutav hõbeamulett on viikingiaegne ehe. Tema leiu tähtsus tuli ilmsiks alles siis, kui ta postitas foto amuletist internetti.

«See on äärmiselt põnev ja haruldane leid. Me teame vaid kahest sarnasest amuletist,» rääkis Lolland-Falsteri muuseumi kuraator Anders Rasmussen Taani TV2-le.

Taani Rahvamuuseumi viikingiaja eksperdi Peter Pentz sõnul on kogu Skandinaavia peale leitud vähem kui 20 sellist amuletti. Ta lisas, et kaarnad kujutavad ilmselt Huginni jaMuninni – Odini kaht lindu, kellest üks tähendas mõtet ja teine mälu ning kelle ülesandeks oli lennata mööda ilma ja hoida viikingijumal informeerituna.

«See on fantastiline,» rõõmustas ka Christjansen. Nüüd peab ta leiu saatma rahvamuuseumile analüüsida.

Märtsis leidis samasugune taani hobiarheoloog metallidetektoriga 1100 aastat vana krutsifiksi. Seda peetakse vanimaks Taanist leitud kristlikuks artefaktiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles