Kosovo serblased avaldasid meelt ELi tsiviilmissiooni vastu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serblaste meeleavaldus Kosovos.
Serblaste meeleavaldus Kosovos. Foto: Reuters / Scanpix

Tuhanded Kosovo serblased kogunesid eile kolme linna tänavatele, et avaldada meelt Euroopa Liidu tsiviilmissiooni vastu.


Euroopa Liit avaldas Kosovo iseseisvumise järel valmisolekut saata Kosovosse kuni 2200-liikmeline missiooni politsei- ja kohtusüsteemi toestamiseks, kuid erinevatel põhjustel kohale jõudnud kõigest paarsada vaatlejat, vahendas Reuters.

«Serblased on EULEXi (Euroopa Liidu Kosovo justiitsmissiooni) vastu, sest see on okupatsioonimissioon, mille eesmärk on võtta meilt riik, kus me elame,» ütles radikaalselt meelestatud Kosovo serblaste liider Marko Jaksič.

Teadaolevatel andmetel ühtegi intsidenti meeleavalduste jooksul ei toimunud. Samuti pole teateid vahistatutest.

Meeleavaldus toimus päev enne ÜRO kohtuhoone taasavamist Kosovo põhjaosas asuvas Mitrovicas, mille serblased olid märtsis pärast Kosovo iseseisvumist hõivanud.
Serblased väidavad, et nad pole EULEXi missioonile oma nõusolekut andnud.

Seni puudub Kosovol kontroll hinnanguliselt 15 protsendi üle Kosovo territooriumist, kus elab 200 000 serblast. Serbia on püüdnud nendel aladel luua võimuorganeid, kuid Kosovo, ÜRO ja ELi esindajad on seisnud sellele vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles