Jaapani keiser peab televisioonis teist korda kõne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani keiser Akihito
Jaapani keiser Akihito Foto: SCANPIX

Jaapani meedia teatel peab keiser Akihito oma valitsusaja teise telepöördumise rahva poole, esimene pöördumine oli 2011. aastal pärast palju kahju tekitanud maavärinat ja tsunamit.

Keisrikoda teatas möödunud kuul, et 82-aastane keiser tahab lähiaastatel troonist loobuda ning nüüdne kõne puuudutab tema mõtteid ja tundeid «rahva isana», edastab BBC.

Jaapani keisrikoja asjatundjate sõnul ei saa keiser Akihito puhul kasutada väljendit «troonist loobuma», kuna ta ei ole poliitikaga seotud.

Jaapani seadustes ei ole keisri troonist loobumise kohta seaduspunkte, mille tõttu Jaapani seadus vajab nüüd muutmist. Seaduse kohaselt ei tohi keiser poliitikasse sekkuda, kuid troonist loobumist saab tõlgendada poliitikasse sekkumiseks.

Peaminister Shinzo Abe teeb pärast keisri kõne omapoolse telepöördumise.

Jaapani ringhääling NHK teatas, et kuna keisrile tehti südame- ja vähioperatsioon, siis osa ta esindusülesandeid võtsid üle kroonprints Naruhito ja kroonprintsess Masako.

56-aastane kroonprints on Jaapani troonipärija, talle järgneb ta noorem vend, prints Akishino. Jaapanis ei saa naised trooni pärida, seega ei saa printsess Aiko, kes on kroonprintsi tütar, saada keisrinnaks.

Jaapani meedia teatel on keiser Akihito tervis halvenenud, mille tõttu on tal raske kohustusi täita. Viimati loobus Jaapani keiser troonist 1817. aastal.

Uudisteagentuur Kyodo vahendas Jaapanis tehtud küsitlust, mille kohaselt 90 protsenti vastanutest arvas, et kõrges eas keisril on liiga palju kohustusi ning 85 protseti arvas, et Jaapani seaduses peaks olema säte, mis võimaldaks keisril tagasi astuda.

Ajalooliselt on Jaapani keiser taevane kehastus maapeal. Pärast Teise maailmasõja kaotust muutis keiser Hirohito keisri institutsiooni nii, et tal ei olnud enam jumala staatust, vaid temast sai «riigi ja jaapanlaste ühendamise sümbol». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles