USA terviseametnikud hakkavad Zika vaktsiini inimeste peal katsetama

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika levib eelkõige sääseliigiga Aedes aegypti.
Zika levib eelkõige sääseliigiga Aedes aegypti. Foto: Paulo Whitaker/Reuters/Scanpix

USA terviseamet NIH hakkab inimeste peal katsetama võimalikku Zika vaktsiini, mis on seni andnud lootustandvaid tulemusi ahvide tehtud katsetes.

NIH hakkab uut vaktsiini katsetama vähemalt 80 vabatahtliku peal, kelle vanust 18–35 aastat, vahendab Bild. Juba praegu on inimeste peal ühte Zika vaktsiini hakanud katsetama USA farmaatsiaettevõte Inovio. Varem on Postimees ka kirjutanud, et Tartu ülikooli teadlased on välja töötanud ühe võimaliku Zika vaktsiini kandidaadi.

Katses, mille teeb NIH, püütakse välja selgitada, kas uus vaktsiin toimib ja on turvaline. Vaktsiinis sisaldab viiruse geene, mis panevad keha immuunsüsteemi viiruse vastu võitlema. «Loomkatsete tulemused olid väga julgustavad,» rääkis USA allergiate ja nakkushaiguste instituudi direktor Anthony Fauci.

Kokku on ahvide peal katseid tehtud kolme erineva vaktsiinikandidaadiga, mis peaksid viima antikehade tekkeni organismis kolmel erineval moel. Uuringutes muutusid ahvid kõigi kolme vaktsiinikandidaadi abil kahe Zika viiruse tüve suhtes immuunseks.

Esimesel juhul süstiti ahvidele kahjutuks tehtud Zika viirust. Esimesed inimkatsed peaksid selle vaktsiiniga algama juba sellel aastal. Teine vaktsiinikandidaat toimis nagu aine, millega hakkab katsetama NIH. Selle puhul peaksid organismi immuunsüsteemi viiruse vastu võitlema panema teatud Zika valke sisaldavad geenid. Kolmas aine on teisele sarnane, kuid Zika geenid jõuavad kehasse geenitehnoloogia abil muudetud adenoviirustes (RhAd52).

See ei tähenda siiski, et Zika vaktsiini turuletoomist võib niipea oodata. Seni on juba seitsmel ettevõttel keelatud Ameerika Ühendriikides turule tuua tooteid, mis kaitsevad väidetavalt Zika eest. USA ametivõimude sõnul on tegemist ettevõtetega, kes on inimeste murelikkust ära kasutanud ja teinud vale teavet sisaldavat reklaami. Kuigi ülalnimetatud vaktsiinikadidaadid pärinevad tõsiseltvõetavatelt ettevõtetelt, ei ole sugugi kindel, et need inimeste peal katsetades soovitud tulemusi annavad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles