Merkel Gruusiale ja Ukrainale veel MAPi ei annaks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Venemaa president Dmitri Medvedev.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Venemaa president Dmitri Medvedev. Foto: AP / Scanpix

Täna Venemaa riigipea Dmitri Medvedeviga kohtunud Saksamaa liidukantsler Angela Merkeli on seisukohal, et Gruusia ja Ukraina pole NATO liikmelisuse tegevuskava (MAP) jaoks veel piisavalt valmis.


«Mis puutub konkreetselt liikmelisuse tegevuskavasse MAPi, siis Saksamaa on seisukohal, et selle esitamiseks pole aeg veel küps,» ütles Merkel, kelle sõnul on Saksamaa seisukoht jäänud samaks, mis NATO tippkohtumise ajal Bukarestis, vahendas Interfax.

Just Saksamaa vastuseisu tõttu ei toetanud NATO liikmesriigid Gruusia ja Ukraina vastuvõtmist NATOsse. Merkeli hinnangul ei tohi alliansi liikmeks saada riigid, mis on seotud regionaalsete konfliktidega.

Mitmete analüütikute sõnul oli Saksamaa otsus Gruusiat ja Ukrainat mitte toetada kantud ideest säilitada näilikult stabiilsed suhted Venemaaga.

Liidukantsleri sõnul analüüsitakse detsembris toimuval NATO liikmesriikide välisministrite kohtumisel kahe riigi edusamme MAPiga liitumiseks ning analüüsitakse, kuidas nad on täitnud alliansi rahupartenerlusprogrammi.

Merkel avaldas «Peterburi dialoogi» nimelisel foorumil ka arvamust, et vaatamata asjaolule, et Saksamaal ja Venemaal on Gruusia konfliktist erinev arusaam, tuleb usaldus kahe riigi vahel taastada.

President Medvedev avaldas arvamust, et riigid peaksid tegema koostööd eelkõige ülemaailmsest finantskriisist välja tulemiseks ning kujundama ümber USA keskse maailmamajanduse, vahendas AFP.

Liidukantsler avaldas jätkuvalt toetust Gruusia terviklikkusele ja nimetas Venemaa reageeringut Kaukaasias «ebaproportsionaalseks». Medvedev kinnitas, et Venemaa täidab oma lubadust ning tõmbab väed 10. oktoobriks Gruusia territooriumilt välja.

Merkeli hinnangul tuleb Venemaa ja Saksamaa suhete parandamiseks pöörata tähelepanu ka Moldova separatistliku piirkonna Transnistria, Kosovo ja Bosnia küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles