Läti jätkab kinnisvaraostjatest välismaalastele elamislubade andmist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvuslased süüdistavad Läti valitsust riigi mahamüümises välismaalastele.
Rahvuslased süüdistavad Läti valitsust riigi mahamüümises välismaalastele. Foto: SCANPIX

Läti parlament ei toetanud rahvuslasi ühendava valimisliidu ettepanekut mitte anda riigis kinnisvara ostvatele välismaalastele elamisõigust Euroopa Liidus.

Lõunanaabrite uudistevõrgu LETA teatel soovis valimisliit Kõik Lätile! – Isamaale ja Vabadusele/LNNK muuta praegu kehtivat seadust, mille kohaselt on ELi mittekodanikel, kes ostavad Lätis vähemalt 50 000 lati (üle 70 400 euro) eest kinnisvara, õigus saada elamisõigus ELis.

Ka on õigus saada elamisõigus nendel, kes investeerivad Läti ettevõtlusesse vähemalt 25 000 latti (35 220 eurot) ning tasuvad seejuures aastas vähemalt 20 000 lati (28 175 euro) ulatuses riigile makse. Ajutist elamisluba võivad taotleda ka need välismaalased, kellel on Läti krediidiasutustes 200 000 lati (üle 281 000 euro) suurune pangadeposiit.

Rahvuslased kardavad, et rikaste välismaiste ostjate meelitamine tõstab kinnisvarahindu, mis muudab eluaseme soetamise lätlastele kallimaks. Eile toimunud hääletusel toetas rahvuslaste muudatusettepanekut aga 44 seimi liiget, selle vastu oli 36 ja erapooletuks jäi 14 rahvasaadikut, mistõttu jääb senise seadus kehtima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles