Iisraeli ülemkohus: Kafka käsikirjad kuuluvad Iisraeli riigile (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Franz Kafka
Franz Kafka Foto: SCANPIX

Iisraeli ülemkohus otsustas, et kirjanik Franz Kafka käsikirjad kuuluvad Iisraeli rahvusraamatukogule, tehes nii lõpu seitse aastat kestnud kohtuvaidlusele.

Ülemkogus lükkas tagasi Kafka sõbra, toimetaja ja testamenditäitja Max Brodi pärijate apellatsioonkaebuse. Enda testamendis jättis 1924. aastal surnud Kafka käsikirjad Brodile.

Kafka oli Brodile andnud käsu käsikirjad tema surma järel põletada, ent sõber ei täitnud ta soovi ning võttis dokumendid endaga kaasa, kui ta 1939. aastal Tšehhosloviakkast natside sissetungi järel Palestiinasse põgenes.

Pärast surma 1968. aastal pärandas Brod Kafka käsikirjad omakorda enda sekretärile Esther Hoffele ning andis talle käsu anda need üle Jeruusalemma heebrea ülikoolile, Tel Avivi linnaraamatukogule või muule organisatsioonile Iisraelis või välismaal.

Aastal 1997 surnud Hoffe hoidis käsikirju aga kiivalt enda valduses seifides Iisraelis ja Šveitsis ning jättis dokumendid surma järel enda kahele tütrele.

Aastal 2009 alanud kohtuvaidluses Hoffe pärijatega nõudis Iisraeli riik, et need annaksid üle kõik asjassepuutuvad dokumendid, sealhulgas seni avaldamata raamatute käsikirjad. Iisraeli hinnangul oli see Brodi viimne tahe.

Hoffe tütred aga keeldusid ning ütlesid, et käsikirjad, mille väärtust hinnatakse miljonitesse dollaritesse, jättis Brod nende emale ning seetõttu võis Hoffe nendega käituda nii, nagu heaks arvas.

«Max Brod ei tahtnud, et tema vara müüdaks parima pakutava hinna eest, vaid soovis, et dokumendid leiaksid oma väärilise koha kirjanduslik-kultuurilises asutuses,» seisab Iisraeli ülemkohtu otsuses.

Enda eluajal müüs Hoffe Kafka ühe tuntuima teose, romaani «Protsess» originaalkäsikirja kahe miljoni dollari eest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles