Saksamaal peeti umbkeelset hiinlasest turisti asüülitaotlejaks (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinlastest turistid
Hiinlastest turistid Foto: SCANPIX

Saksamaal Heidelbergis leidis aset juhtum, milles hiinlasest turisti peeti asüülitaotlejaks, kuna ta täitis kogemata sisserännanutele mõeldud dokumendi.

Mees läks pärast rahakotiröövi eksikombel ametiasutusse arvates, et see on politseijaoskond, edastab The Independent.

31-aastane Hiina turist täitis vale dokumendi, mis oli asüülitaotlus, sattudes  selle tõttu 12 päevaks põgenikekeskusse. Ta eksimusele aitas kaasa veel see, et peale oma emakeele ta teisi keeli, kaasa arvatud saksa keelt ei osanud.

Kui saksa võimud viga märkasid, kutsusid nad kohalikust Hiina restoranist hiina keele oskaja, kes sai turisti keeleliselt abistada.

«Ta ei rääkinud saksa ega inglise keelt, ainult hiina keelt. Pekingist pärit mees vabastati asüülikeskusest ja ta sai oma Euroopa reisi jätkata,» teatas Saksa Punase Risti esindaja Christoph Schluetermann.

Ta lisas, et hiinlane eksles 12 päeva bürokraatlikus džunglis, kuna ta ei saanud suhelda.

«Saksamaa on bürokraatlik riik, seda eriti nüüdse põgenikekriisi ajal, sest on palju sisserändajaid,» teatas esindaja.

Hiinlaselt rööviti Heidelbergis rahakott, ta läks kohalikku linnavalitsusse, pidades seda politseijaoskonnaks, täites seal asüülitaotlejatele mõeldud dokumendi. Sealt viidi ta pärast dokumendi täitmist 352 kilomeetri kaugusele Dülmeni, kus asub põgenikekeskus. Talle anti seal süüa ja natuke taskuraha. Samuti tehti talle arstlik läbivaatus ja võeti sõrmejäljed, siis aga märgati, et võrreldes teiste seal olijatega oli ta väga hästi riides ja ta rannet ehtis kallis kell.

«Ta käitus teisti kui teised asüülitaotlejad, üritades teistele oma lugu rääkida, kuid keegi ei saanud temast aru. Ta tahtis oma passi tagasi saada, enamik põgenikke seda tagasi ei küsi,» lisas Schluetermann.

Punase Risti töötajad lootsid meest aidata tõlkerakenduse abil, kuid ei suutnud ja selle tõttu kutsuti hiina keelt oskav restoranitöötaja appi.

«See oli ebatavaline juhtum. Hiinlase sõnul ei oodanud ta Euroopas sellist kohtlemist. Mees oli õnnelik et sai lõpuks lahkuda, kuid ta ei olnud vihane. Igatahes veetis ta oma Euroopa reisi ajast 12 päeva põgenikekeskuses,» lisas Schluetermann.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles