Islamiriigi võitlejate väite kohaselt konfiskeerisid nad Afganistanis USA relvi, laskemoona ja sõduri ID-kaarte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi lipp
Islamiriigi lipp Foto: SCANPIX

USA kaitseministeerium uurib äärmusrühmituse Islamiriik väidet, mille kohaselt said džihadistid Afganistanis enda valdusse USA sõduri ID-kaarte ja relvastust.

Islamiriigi ja sarnaste organisatsioonide tegevust jälgiva SITE Intelligence Group teatel tegid võitlejad ära võetud esemetest fotod ja panid need sotsiaalmeediasse kui «jahitrofeed», edastab The Independent.

Islamiriigi fotodel on näha erinevat relvastust, kaasa arvatud granaate, tankitõrjerelvasid, mitmesugust laskemoona ja sõdurite varustust nagu seljakotid, kuulivestid, meditsiinivahendeid, raadiod ja plastikust käerauad.

Pildid avaldas esimesena Islamiriigi enda uuditseagentuur Amaq, mille teatel võtsid võitlejad need esemed Afganistanis Nangarhari provintsis USA sõduritelt.

USA kaitseministeerium edastas, et ID-kaartidel Ryan Jay Larsoni nimi ja see sõdur on praegu koos oma üksusega Afganistanis, kuid ei ole langenud Islamiriigi kätte.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Robert Stump kinnitas, et üksus kaotas osa oma varustusest ning uuritakse, kuidas see juhtuda sai.

Väljande The Military Times teatel tegutsevad Afganistanis Nangarhari provintsis, mis asub Pakistani piiri lähedal, USA eriüksused. Samas on seal umbes 1000 – 1500 Islamiriigi võitlejat, kellest suur osa on endised Talibani võitlejad, kes läksid pärast Pakistanist väljaajamist Afganistani.

Juulis sai Afganistanis Islamiriigi džihadistidega peetud lahingutes viis USA sõdurit vigastada. Kindral John Nicholsoni teatel aitavad USA sõdurid afgaanidel tagasi vallutada Islamiriigi kätte langenud alasid. 

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles