Hispaania tõstab pensioniiga 67ni

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Barcelonas toimunud uue pensioniseaduse vastane meeleavaldus.
Eile Barcelonas toimunud uue pensioniseaduse vastane meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Hispaania valitsus jõudis ametiühingutega eile kokkuleppele, et penisonile jäämise iga tõstetakse kahe aasta võrra 67 eluaastani.

Praegu saavad hispaanlased pensionile jääda 65-aastaselt, kuid elanikkonna vananemise ja suure võlakoorma tõttu soovib valitsus pensioniiga tõsta. Kava tõi Hispaanias kaasa aga suuri meeleavaldusi, millest võtsid osa kümned tuhanded inimesed.

Läbirääkimised valitsuse ja ametiühingute vahel kestsid aasta ning kompromissi kohaselt on õigus minna 65-aastaselt pensionile neil, kellel on vähemalt 38 ja pool aastat tööstaaži, kirjutas New York Times.

Kui enne arvestati pensionisumma arvutamisel 15 aastase perioodi töötasu, siis nüüd võetakse aluseks töötaja viimase 25 aasta sissetulek.

Uut pensioniseadust hakatakse järk-järgult rakendama 2013. aastast ja lõplikult peaks see jõustuma 2027. aastal.

Hispaania päevalehe El Mundo teatel avaldasid hinnanguliselt 2000 demonstranti eile pealinnas Madridis meelt uue pensioniseaduse vastu. Korrakaitsjate ja demonstrantide kokkupõrgetes sai kergelt viga kaheksa politseinikku ning peeti kinni mitu meeleavaldajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles