Venemaa saatis Poolale jaheda sõnumi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi lennuki tükid Smolenski lennuvälja lähedal metsas.
Poola presidendi lennuki tükid Smolenski lennuvälja lähedal metsas. Foto: SCANPIX

Venemaa asepeaministri teatel vabastab rahvusvaheline seadus Vene lennukeskuse töötajad igasugusest süüst, mis puudutab mullu aprillis aset leidnud Smolenski lennukastroofi.

Venemaa asepeaminister Sergei Ivanov ütles täna riigitelevisioonile, et Poola väited, nagu poleks lennukeskus andud Poola presidendilennuki piloodile selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist, pole põhjendatud, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ivanovi sõnul näitavad Poola presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 inimese elu nõudnud õnnetuse kohta kogutud tõendid, et lennukeskus küll hoiatas piloote, kuid neil polnud õigust keelata neil maanduda.

«Dispetšerid ei saa keelata maandumist, kui lennuki piloot või keegi teine pardal võtab vastu otsuse igal juhul maanduda,» kommenteeris Ivanov. «Dispetšeritel polnud rahvusvahelise seaduse järgi lihtsalt õigust keelata neil maanduda. Kõik lennunduseksperdid mõistavad seda väga hästi.»

Jaanuari alguses avaldatud Venemaa aruande kohaselt lasub mullu aprillis Smolenski lähedal aset leidnud õnnetuse eest vastutus täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid psühholoogilise surve alla sattunud pilootide eksimused.

«Lennu ajal sai meeskond korduvalt informatsiooni ebasobivatest ilmastikuoludest [Smolenski] lennujaamas. Sellele vaatamata ei võtnud TU-154 meeskond vastu otsust siirduda tagavaralennuväljale. Seda võib lugeda hädaolukorra alguseks pardal,» ütles Venemaa riikidevahelise lennunduskomitee (MAK) esimees Tatjana Anodina õnnetuse põhjuseid kommenteerides.

Poola valitsus on nimetanud raportit puudulikuks ning vihjanud, et selles on mitmeid protseduurilisi vigu ja eksimusi. Poola presidendikantselei abi nimetas möödunud nädalal raportit ebaausaks ning leidis, et seda kasutatakse poliitilise relvana, mille eesmärk on Poolat lõhestada ja nõrgestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles