Soome endist välisministrit Kanervat kahtlustatakse pistise saamises

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilkka Kanerva
Ilkka Kanerva Foto: SCANPIX

Kokoomuse ehk Koondpartei liiget ja endist Soome välisministrit Ilkka Kanervat kahtlustatakse enam kui 50 000 euro vastu võtmises ärimeestelt, kelle firmad kavandasid suuri kaubanduskeskusi Kanerva kodukanti Päris-Soome maakonda.

Kahtlused on seotud Kanerva kolme aasta taguse 60. sünnipäevaga, mida neli ärimeest (Tapani Yli-Saunamäki, Arto Merisalo, Kyösti Kakkonen ja Toivo Sukari) rahastasid, vahendas YLE.

Peaprokuröri asetäitja Jorma Kalske sõnul maksid ettevõtjad lisaks Kanerva juubelisünnipäeva arvetele kinni ka näiteks valimisreklaami ja kampaaniaruumide mööbli.

Kanerva on aastaid töötanud Päris-Soome (Varsinais-Suomi) maakonnavalitsuse juhina. Politseinikud püüdsid uurimise käigus selgitada välja, kas ärimehed on üritanud mõjutada Kanervat otsuste langetamisel või mitte.

Kui pistisekahtlused kinnitust leiavad, siis ähvardab süüdlasi vanglakaristus, mille pikkus jääb nelja kuu ja nelja aasta vahemikku.

Pistisekahtlusi puudutav hagi esitati Helsingi ringkonnakohtule, kuna seal on pooleli Merisalot ja Yli-Saunamäki puudutav üks teine kohtuasi.

Kõik raha andmises kahtlustatavad ärimehed eitavad oma süüd. Nende väitel oli tegemist poliitilise tegevuse toetamisega.

Ka Kanerva eitab oma väidetavat kuritegu. Poliitik suhtub sellesse tõsiselt, kuid kavatseb jätkata parlamendivalimiste kampaaniat Päris-Soome valimisringkonnas.

Kanervani jõudis informatsioon pistisekahtlusest eile. «Ega selles midagi meeldivat ei olnud. Kuna ma tean milline olukord on, siis suhtun asjasse rahulikult,» ütles ta Ilta-Sanomatele.

Valimistoetus ei ole ebaseaduslik, kuid Kalske sõnul muutus see pistise andmiseks Kanerva positsiooni tõttu maakonnavalitsuse esimehena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles